tiistai 11. helmikuuta 2020

Toinen mökkikesä on alkamassa




Vaikkei varsinaista talvea tänä vuonna ole ollutkaan, olemme pitäneet tämän pitkän pimeän jakson ajan suunnittelutaukoa vailla mökkireissuja. Okei, pari piipahdusta mökille on toki tehty; itsenäisyyspäivänä haettiin mökin pakastimesta suvun meille sinne huolehtimat hirvenlihat ja tammikuussa puolisko ja esikoinen piipahtivat päiväseltään asentamassa aurinkoilmapuhaltimen, jolla toivotaan saatavan kevään aurinkoisina päivinä aikaiseksi jonkin verran kuivatusta talven jäljiltä kylmänkosteaan tupaan. Suunnittelua puolisko sen sijaan on tehnyt parin kuukauden mittaisen sairaslomansa ajan, ihan 24/7.

Rannan ja pihan laitto jäi syksyllä vaiheeseen, joten siitähän se sitten keväällä jatkuu. Salaojien tekoa, suodatinkankaan laittoa sekä hiekan ja sepelin siirtelyä on vielä aika paljon – ehkäpä pikkuisen tehdään nurmikkoakin.  Sauna siirtyy kuulemma uuteen paikkaan ja kääntyy samalla 90 astetta, jotta saunan kuistilta voi katsella lammelle. Urakoitsija hirsisaunan kokonaisena siirtämiseen on jo löydetty. Saunan nykyiselle paikalle rakennetaan jonkinmoinen kesätupa ja keittokatos. Tai ehkäpä rakennus saa komeamman nimen ja nimetään Beach houseksi, tuleehan se rantaan. Ihan ensimmäinen askare taitavat sentään olla Datšan portaat, jotka jo viime kesänä todettiin lahoiksi ja pikaista korjausta tarvitseviksi. Aikansa suunnitteluvirhe eli katolta rapulle valuva vesi ja lumi ovat tehneet tehtävänsä. Tuvan leivinuuni puolestaan ei nuohouksesta ja hormi-imurista huolimatta suostu vetämään, joten pelkäämme jonkun savukanavan olevan tukossa. Korjausliike on tiedossa ja uunin sisälle asennettava takkasydän hankittuna. Kuulemma on aivan pikkujuttu avata uunin laki ja asentaa takkasydän leivinuuniin sekä puhkaista uusi yhteys hormiin uunin päältä. Vuoden 1950 talossa on vintissä ensin pätkä avovinttiä purulattialla ja perillä yksi huone. Sadepäivien ratoksi on ajateltu purujen tyhjentämistä, uusien eristeiden laittoa ja lattian sekä seinien levyttämistä ja avovintin muokkaamista kivaksi kirjastotilaksi. Soma huussi pihalle sentään tilattiin valmiina. Puoliskon tarvitsee vain hakea se muutaman sadan kilometrin päästä.

Tällä suunnittelujaksolla olemme katselleet aikamoisen monta kautta Huvilaa ja huussia Ruudun tallenteista. Minä olen aivan stressaantunut ja valvoskelin jo pari yötä aamupuolelle saakka, sillä puolisko löytää jokaisesta jaksosta jotain uutta. Ja ideamylly pyörii taas! Minä lukujärjestysorientoituneena ihmisenä mietin kesäisten viikkojen ja viikonloppujen vähäisyyttä ja suren, ettei niitä kaikkia kivoja pikku juttuja ehkä ehditäkään toteuttaa.  Lastenlapsille on luvattu rakentaa vesiliukumäki. Heille on luvattu paikallisretkiä mummolan mökiltä käsin. Jäävätkö ne toteutumatta? Minun omiin suunnitelmiini kuuluvat tietysti polttopuiden klipsuttelun lisäksi marja- ja sieniretket. Pitääkö niistäkin tinkiä?

Kesä pitänee aloittaa ensi viikolla, että ehtii edes osan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti