maanantai 23. tammikuuta 2023

Äimän käki ja ällikkä



 

Minä olen nyt aivan ällikällä ja äimän käkenä. Pian vuoden ajan olen koettanut ottaa selvää ja ymmärtää naapurimaan merkkimiesten ja -naisen sanomisista.

 

Mikään, mitä opetan lapsille luetun ymmärtämisestä, ei pidä paikkaansa. Sanat eivät tarkoita sitä, mitä on totuttu, vaan useinmiten aivan päinvastaista. Rivien välien tarkastelukaan ei toimi. Ei ihme, että puhutaan Venäjän ”narratiivista” – kertomuksesta, jonka tehtävänä on vakiinnuttaa tapahtumien välinen järjestys tai looginen yhteys. Suomeksi sanottuna; satuillaan tosiasioiden välit täyteen niin, että totuus hämärtyy tai peräti kääntyy päinvastaiseksi.

 

Toinen asia, jota olen ihmetellyt, on maassa vallitseva kummallinen tapa puhua isoon ääneen ulkomailla asioita, jotka on tarkoitettu kuultaviksi omassa maassa. Moneen kertaan on Aaltolan Mika meille selvittänyt, miten jokin uutinen on tarkoitettu venäjän kansalaisten kuultavaksi. Uhoa ja pullistelua riittää niin tiedottaja Maria Z:lla, S. Lavrovilla ja D. Medvedevillä aina, kun he pääsevät jonkin juhlapäivän kunniaksi ääneen tai jos heidän annetaan osallistua vaikkapa G20-maiden kokoukseen. Meidän Sanna taikka Sauli eivät lähde maailmalle uhoamaan viestiä kotimaahan. Rohkenevat useinmiten sanoa sanottavansa ihan oman maan kamarallakin.

 

Vaikuttaa se naapurimaan silmäätekevien viestintä oudolta muutoinkin, satuilevat tapahtumat takaperoisiksi. Länsi on muka vihamielinen ja haluaisi syöstä Venäjän pois maailmankartalta. Meillä ei onnistuisi satuilu. Sen verran monta toimittajaa ja tiedotusvälinettä on jokaista tilannetta todistamassa ja raportoimassa, että kyllä joku aina faktat tarkistaa. Vaan naapurissa on eri meininki. Siellä on vain yksi Keisari Putinin megafoni, jolla kansaa infotaan. Kaikilta muilta viestijiltä on katkottu siivet tai ainakin sähköt ja viestiyhteydet.

 

Ja vielä minä ihmettelen Putinin maantiedon osaamista. Toivoa sopii, että hän hallitsee oman maansa alueet varmemmin kuin Euroopan, josta hänellä ei ole mitään tietoa. Tietämättömyyttään hän varmasti puhuu aina vain ”Lännestä”, eikä tee eroa valtioiden välillä. Muuten en voi ymmärtää kollektiivista ilmansuunnan syyttelyä. Ehkä hän ajattelee kuin Bob Dylan; ”tuulelta vastauksen sain!” Kuuntelisipa läsituulten viestiä tarkemmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti