lauantai 7. tammikuuta 2023

Neljänkymmenen vuoden ympyrä

 



Elettiin syksyä vuonna 1983. Olin juuri aloittanut opiskelun Joensuussa ja seurustelusuhteemme nykyisen puoliskon kanssa oli vasta reilun puolen vuoden ikäinen, kun hän tuli kertomaan ammattiliiton retkellä sattunutta seikkailua.

 

Tuolloin eteläinen naapuri oli vahvasti osa Neuvostoliittoa, kaikkine siihen kuuluvine rajoituksineen – ihan muuta kuin nykyinen edistyksellinen, osaava ja vapaa Viro. Puoliskon ammattiliiton oli tarkoitus retkeillä Tallinnasta Pärnun kautta Riikaan. Väkeä oli liikkeellä kaksi bussillista. Jotenkin puolisko oli onnistunut eksymään väärään (kolmanteen) bussiin retkikunnan jatkaessa Pärnun ruokailutauolta eteenpäin. Matkapuhelimia ei silloin vielä ollut, lompakko ja passi ynnä päällysvaatteet jäivät oman seurueen bussiin. Seikkailu vei puoliskon maatalon navetanmuuraustyömaalle takaisin Tallinnaan, Mustamäen seuduille bussirahaa tienaamaan. Kuin ihmeen kautta hän löysi lopulta puolentoista vuorokauden jälkeen oikean hotellin ja oman porukkansa nykyisen Latvian Riiassa.

 

Porukka palasi aikataulunsa mukaan Tallinnaan ja Viru-hotelliin. Siellä puolisko haettiin kesken aterian KGB:n kuulusteluun kellaritiloihin. Olihan se sentään valtava rikos eksyä ja liikkua Neuvostotasavallassa ilman matkasuunnitelmaa ja matkustuslupaa taikka saattajaa. Varmaan vakooja!?

 

Tämä tarina on ollut meillä sellainen perheen oma tarina, jota ei ole kovin laajasti kerrottu.

 

12 vuotta sitten Viru-hotelliin avattiin KGB-museo. Tuohon museoon ei voi vain marssia sisään. Sinne varataan liput ennakkoon tietylle kierrokselle ja kierros toteutetaan ilmoitetulla kielellä - suomeksikin. Meidän reissumme Baltiaan ovat aina olleet Tallinnan kohdalla kovin kiireisiä, mutta nyt onnistui. Ja huiman hienosti onnistuikin. Saimme oppaaksi varmaan museon parhaan asiantuntijan, tallinnalaissyntyisen ja suomenkielentaitoisen Margitin, joka kertoi puolentoista tunnin kierroksen aikana paitsi KGB:n toiminnasta Inturistin hotelleissa - erityisesti Viru-hotellissa – myös elämästä Neuvostovirossa. Viimeistään tuolla kierroksella 40 vuoden takainen tarina sai ymmärryksen. Neuvostovirossa epäiltiin kaikkia ja KGB oli läsnä kaikkialla.

 

Rikos on taatusti vanhentunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti