Minä olin pieni koululainen silloin 1970-luvulla, kun Pekka
Puska uudisti ruokasuosituksia Pohjois-Karjala -projektin tiimoilta. Silloin
ohjattiin vähentämään suolaa ja rasvaa. Koulujen ruoastahan se lähti. Me lapset
totuimme vähärasvaiseen ja vähäsuolaiseen ruokaan ja vaadimme muutoksia kotonakin.
Näillä muutoksilla oli selkeät ja ymmärrettävät terveydelliset perusteet,
olihan syynä pohjoiskarjalaisten suuri sydänkuolleisuus. Silloin opeteltiin täyttämään
lautasta osittain kasviksilla. Kasvikseksi tarjottiin koulussa talvisaikaan
kotimaisia juureksia raasteina.
Varmasti ruokasuosituksia on päivitetty muutamaan kertaan
tässä välilläkin, mutta ne ovat menneet jotenkin pienemmällä kohinalla.
Nyt uudistettiin taas järeästi. Johtavana ajatuksena
uudistuksessa on kuulemma ollut eettisyys ja ekologisuus. Ja näitä perusteita
minä rohkenen hiukan kyseenalaistaa.
Kotimainen ruoantuotanto on minusta lähtökohtaisesti
eettistä ja ekologista; lähellä tuotettua, hyvin valvottua, tervettä, kotimaista
ja huoltovarmaa. Nyt, kun lihaa olisi lupa syödä vain 350g viikossa, on
tarkoitus energiantarvetta täyttää kasviproteiinilla. Kotimaisia
kasviproteiineja tunnistan härkäpavun verran. Kauempaa tuotava soija ei minusta
ole sen kummemmin eettistä kuin ekologistakaan.
Katselin puoliskon sunnuntaista aamupalaleipää, jonka päällä
oli kinkkua, paistettu kananmuna ja juustoa. Kovin oli eläinpainotteista ja
siinäpä se meni samaan syssyyn viikon ainokainen leikkelekin. Laitoinpa sitten
itselleni iltaruoksi salaatin, johon käytin lounaalta jääneen savulohen lopun.
Pieleen meni sekin, sillä Norjan lohi on pannassa. Eivät pelasta omegat eivätkä
mitkään, käyttökieltoon laitettiin uusissa ravitsemusohjeissa.
Suomalaiset ruoantuottajat ovat uusista ohjeista peräti
pöyristyneitä. Näyttää nimittäin siltä, että kotimainen ruoantuotanto ei kelpaa.
Jos suurin osa lautasesta halutaan täyttää kasviksilla, on pitkä pimeä talvi
aikalailla automaattisesti tuonnin varassa. Ammoisten pulavuosien ajalta
tiedetään jo se, että perunan ja lantun varassa eläen iskee keripukki.
Täällä kylmällä alueella asuessa tarvitsemme aika paljon
energiaa jo kehon lämmittämiseen. Kysynkin, irtoaako sitä riittämiin
porkkanasta? Aika moni tekee vielä tänä
päivänä raskasta ruumiillista työtä ja tarvitsee kehoonsa virtaa ja voimaa.
Voidaanko heille sallia suuremmat ”ruokakortit” ja annoskoot? Lehtiuutisen
mukaan myös kilpahiihtäjät ilmoittivat tarvitsevansa kymmenkertaiset annokset.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti