tiistai 24. kesäkuuta 2014

Sairastupa

Alkajaisiksi kerron, että Riina-rukka tuntee Sote-uudistusta kovin huonosti. Hänen korviinsa kuulostaa sitä, että uudistuksen nimissä hoitoa viedään kauemmas potilaasta, keskitetään isompiin ja vaikeammin tavoitettaviin yksiköihin. Asiaa suoraan sanomatta potilasta ohjataan pärjäämään omillaan tai keskenään.

Riinan Rapakiven torpassa on juhannuksen maissa vietetty eräänlaista epävirallista Sote-uudistuksen pilottihanketta, tai vanhanaikaisemmin sanoen sairastupaa. Riinan kaatoi petiin korkea kuume, esikoisen hyydytti ukkovarpaan operointi ja puoliskon poskihammasta särki. Koko Rapakiven väki oli kertaheitolla sairastuvalla.

Terveyskeskuksen puhelinpalveluun rohkenin soittaa, kun kuumetta oli ollut kolme ja puoli vuorokautta. Helpotti, kun luvattiin, että kuumeen laskemista voi odotella kotosalla vielä vuorokauden, vasta sitten otettaisiin kokeita. Helpotus tuli siitä, ettei tarvinnut lähteä sängystä mihinkään. Ei minusta olisi ollut istuallaan vuoron odottajaksi.

Keskimmäisen varvasremontin autokuskiksi kykeni puolisko. Burana poskessa saa kai ajaa autoa? Toinen toistansa tukien ja vuorovedolla piti mennä muutenkin. Kuumeista huimasi herkästi, joten hän sai toisilta potilailta palveluna lääkkeet, juotavat, kännykän ja luettavat sohvalle asti. Tässä Sote-pilotissa oli onni matkassa ajoituksessa. Juhannukseksi oli ladattu kaapit täyteen evästä omia ja kyläileviä ruokailijoita varten. Niinpä ei haitannut, ettei kukaan kyennyt kauppaan asti. Mikrokokkitaidoillakin selviteltiin monta ateriaa.

Jo ennen Sotea, meillä Suomessa on käynnistetty lukuisia netin itsehoitohankkeita; terveysseisakkeita, nettilääkäreitä, terveysnettejä... Googlettamalla löytyy vielä paljon lisää mielenkiintoisia keskusteluita – alkaen nyt vaikkapa hampaan omatoimisesta poistamisesta. Rapakiven väki hallitsee nettinsä ja osaa käyttää näitäkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti