perjantai 16. marraskuuta 2018

Applikaatio



Edellisistä applikaatiotöistäni on jo aikaa. Kyllä ne ”päällikeompelut” varmaan tuli tehtyä opettajakoulutuksessa 1980-luvun jälkipuoliskolla, vai olisinko applikoinut vielä jotain omien lasten vaatteisiin somisteeksi? Yllättävän vaikeaa puuhaa muuten. Muistan haasteena olleen sen, miten saada pidettyä päälle ommeltavaa muotoon leikattua kankaanpalaa niin taitavasti ja tarkkaan paikoillaan, että sen saa siksakattua siististi kiinni alla olevaan kankaaseen.

Minulla oli mukava, leppoisa ja joviaali appi. Anoppi sen sijaan oli napakampaa ihmissorttia. Aika on jättänyt heistä jo yli kaksikymmentä vuotta sitten, mutta muisto elää mielessä vahvana.

Kieli muuttuu ja elää. Nyt applikaatio tuntuu tarkoittavan ihan muuta kuin kässähommaa. Olen nyt ymmärtänyt, että vallankin Helsinki-reissuihin ja kouluttautumispäiviin liittyy applikaation  jos toisenkin hankinta. Niin ja se appi onkin nykyään tämän uudemman applikaation lyhenne!

Piipahdin taannoin päivän verran kouluttautumassa Espoossa. Olin kovin tyytyväinen itseeni, kun selvisin kehäykkösen aamuruuhkassa perille Innopoliin kolhimatta kenenkään muun autoa tai edes omaani. Hetken jo kuvittelin, että hienosti meni. Vaan sittenpä tuli haaste parkkipaikan maksamisen muodossa. Innopolin vastaisella parkkipaikalla ei ollut parkkimittaria, vaan puhelimeen piti osata ladata applikaatio eli sovellus ja hoitaa maksu sillä. Luojan lykky, olin jo ehtinyt saada Windows-puhelimen tilalle kiinalaisen android-laitteen. Onneksi kyseessä oli opettajaväen koulutuspäivä ja vertaistukea ynnä tukiopetusta oli tarjolla heti. Appin lataaminen onnistui näin ollen paria edellistä poistamatta, kun muistitilaakin vielä oli.

Itse koulutuksessa latailtiin tableteille appi ja toinenkin. Niiden toimivuutta ja käyttökelpoisuutta opetustyössä voi kukin tarpeidensa ja kiinnostuksensa mukaan testailla. Appeja oli tyrkyllä avuksi arviointiin ja jopa korvikkeeksi lukukoiralle.

Tällä viikolla suuntana oli taas Helsinki. Työnantajan toiveena on ajan hengen ja ilmastotalkoiden vuoksi julkisten kulkuneuvojen käyttö. Mielelläänhän sitä valmista kyytiä ottaakin – saahan siinä samalla vaikka tehtyä kirjallisia töitä. Mutta eipä se bussikyytiin pääsy aivan helppoa ole, vaikka Savonlinjakin vielä vuodenvaihteen tällä puolen kyytiä antaa. Matkalippuja ei saanut ostettua tutusta Matkahuollosta. Ensin piti ladata puhelimeen Savonlinjan applikaatio eli sovellus eli tuttavallisimmin appi ja jatkoyhteyttä varten piti ladata vielä HSL:n appi.

Kaipa suomenkielestä uhkaavat sanat jo loppua tai sitten uudissanojen keksijät  ovat ylityöllistettyjä, kun ottavat vanhoja sanoja uudiskäyttöön. Kenties keksivät seuraavaksi uuden viran ”anoppi”-sanalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti