torstai 6. toukokuuta 2021

Niin paljon on aihetta lauluun

 


 


Junnu Vainio riimitteli aikoinaan tähän tapaan:

On laulun aihe köyhyyskin ja riemu rikkaitten
Ja murhe, mikä polttanut on rintaa
Tuo laulun ilo räiskyvin tai jälki kyynelten
Se myöskin, mikä onnemme on hintaa
Lyhyt matka on köyhästä rikkaaseen
Lyhyt taival on riemusta murheeseen
On aihe lapsi pienoinen ja sauva vanhuksen
Niin paljon on aihetta lauluun”.

 

Tänä koronan aikakautena tuntuvat laulun, ilon taikka juhlan aiheet olleen aika vähissä. Pikemminkin on huoli ja murhe poltellut rintaa. Huoli lähimmäisten terveenä pysymisestä, huoli lähimmäisten ja tuttujen työstä ja taloudesta. Tänä aikana on matka rikkaasta köyhäksi lyhentynyt entisestään. Monelta hävisivät työt ilman varoitusta ja mahdollisuutta uuteen tilanteeseen varautumiseen. Harva lienee korona-ajasta niin paljon hyötynyt, että olisi tehnyt matkan toiseen suuntaan ja matkannut köyhästä rikkaaseen. Toden totta pienoinen lapsi, joka syntyi juuri ennen taudin alkua, reilu vuosi sitten, on ollut iso ilon aihe.

 

Tämmöisenä poikkeusaikana on varmasti tosi tärkeää etsiä pieniä ilon, laulun ja juhlan aiheita. Ihmiset ovat löytäneet ilon aiheita juurileivän leipomisesta, käsitöistä, kasvien kasvattamisesta ja pienistä kotiremonteista.

 

Minulle on jäänyt mukavana ilonpisarana mieleen aurinkoisen lauantai-iltapäivän retkikahvit Laivasillan polttoainemyymälän seinustalla. Yhtä lailla ilahduttivat Pirpanan ex tempore nimpparit, joihin löydettiin pakasteesta pikkuruinen täytekakku.

 

Koronarokotteen saaminen koettiin meidän perheessämme juhlan aiheeksi. Puolisko sai rokotteen riskiryhmäläisenä ja kommellusten jälkeen jo huhtikuulla. Puolisko osui siihen ryhmään, jolle oli jo annettu rokoteaika kunnes THL päätti tutkia Astra Zenegaa tarkemmin ja ajat peruttiin. Uuden ajan odottelu oli tuskallista, sillä koettu pettymys oli iso. Kun rokotteen saanti sitten onnistui, toi esikoinen juhlan kunniaksi Pullava-pitkon. Pulla arkena teki juhlan, sillä tavallisesti meillä herkutellaan pullalla vain sunnuntain päiväkahvilla. Samaa mallia noudatin oman rokotusvuoroni tullen toukokuisena torstaina. Oppilaani kysyivät, saavatko he rokotuksen kunniaksi karkkia. Ja minähän lupasin juhlistaa asiaa myös heidän kanssaan!

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti