tiistai 18. huhtikuuta 2023

Katrin kitinöitä

 



 

Olin ajatellut käydä valittamaan siitä, että kaikkea tuunataan. Mietin, miksei esimerkiksi Kismet voi maistua Kismetiltä, vaan makua on pitänyt mennä uudistamaan. Uutuusmakuina näkyy olevan tarjolla ”vadelmajugurtti” ja ”dumle”.  Dominokekseistä on tyrkyllä makuvaihtoehdot ”salty caramel”, ”mokkapala” ja ”mustikkapiirakka”. Samahan se on suunta ollut jäätelöissä jo vuosia. Jäätelö saattaa maistua popcornilta, pikkuleipätaikinalta, omenapiirakalta tai vaikkapa Remix-karkkikimaralta. Aivan kamalaa minusta. Arvostan aitoja alkuperäisiä makuja. Minusta Kismet oli hyvä juuri sellaisena kuin se 1974 lanseerattiin. Pitikö liki viisikymppistä nyt käydä nuorentamaan? Domino-keksi täyttää tänä vuonna jo komeat 70 vuotta. Minusta olisi voinut juhlia ihan originaalilla maulla. Ja jäätelö sitten… Minä luotan ”mummojäätelöön”, vaniljaiseen kermajäätelöön, jota täydennetään mieleisellä hillolla tai marjoilla.

 

Piipahdin sitten pikkuisen paikallisella palstalla päivittämässä tietämystäni siitä, mistä Loviisassa juuri nyt puhutaan. Ovatko kitinäni ollenkaan ajankohtaisia. Paljon oli palstalla porua. Entiset ajat olivat monen mielestä paremmat. Pusikkoon oli menty ainakin tupakoinnin kieltämisessä alaikäisiltä koulun kulmilla. Korjausrakentaminen ja lupakuviot tuntuivat olevan monella tapaa hatelikossa. Asuntomessuista kitiseminen vaikuttaa olevan koko kolmen vuoden kestoaihe. Koirankakasta keskustellaan toki joka vuosi, mutta vain keväisin; sen sijaan asuntomessuista maristaan näköjään ympäri vuoden.

 

Minusta on erittäin ikävää se, että oman paikkakunnan ihmiset koettavat mustamaalata ja ampua alas näin hienon tapahtuman. Eivät asuntomessuvieraat tule tänne olemaan. Messukuukauden jälkeen saa jokainen Vastarannan Kiiski ja Jöröjukka taas mököttää ihan keskenään. Sen sijaan messuvieraat tuovat kuukauden aikana loviisalaisille yrittäjille aika monta euroa syötyään täällä lounasta ja nautiskeltuaan päiväkaffet messukierroksen päälle jossain kivassa kahvilassa. Moni majoittuukin, sillä messuvieraita tulee kauempaakin kuin lähikaupungeista. Uskokaa pois – näinhän tapahtuu myös Vanhojen talojen viikonloppuna. Nyt meillä on luvassa samanmoista markkinahumua koko kuukauden ajaksi. Siitä pitää ottaa kaikki ilo irti ja auttaa messujen onnistumista kaikin tavoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti