maanantai 10. huhtikuuta 2023

Uusi maailmanjärjestys

 



Niin siinä sitten kävi, että meillä on maailma jälleen kerran uudessa järjestyksessä. 4.4.2023 alkaen Suomi on puolustusliitto Naton jäsen, kun Unkari ja Turkki lopettivat viimein jallituksen ja laittoivat nimmarit papereihin. Olemme asemoineet pienen kotimaamme uusiksi läntisen selustan turvin ja uskallamme näin ollen katsoa rohkeammin pelottavan ja sotaisan idän suuntaan. En anna Nato-hakemuksesta kiitosta vielä vuosi sitten Natoa vastustaneelle Sannalle, vaan Suomen yhtenäiselle kansalle, joka sai presidentin vakuuttumaan, ettei tässä tarvita neuvoa antavaa kansanäänestystä, vaan kansan vapaasti ilmaisema tuki riittää.  Ja nyt, vajaan vuoden päästä, pieni Suomi napsahti kuin palapelin palanen - täysin yhteensopivana - osaksi leveäharteista nykyaikaista puolustusjärjestelmää.

 

Vuosi sitten aloimme suositusten mukaan joka torpassa kerätä kotivaraa, käteistä rahaa piirongin lootaan ja muita selviytymispakkauksia Venäjän kyberhyökkäyksen varalta. Olihan meillä pelko, että idästä tulevat palvelunestohyökkäykset tai muu kiusanteko saattaisivat sotkea vaikkapa kauppojen kassajärjestelmät tai pankkisysteemit. Ikäihmiset toki muistivat entiset sodat ja pelkäsivät ihan aseellista hyökkäystäkin.

 

Ulkopoliittisen instituutin tutkijoiden mukaan olemme nyt Nato-ajassa varmemmassa turvassa ja meillä on

”turva kelkassa”, kuten Itä-Suomessa sanotaan. Kotivarasta ei varmasti ole järkevää vielä luopua, mutta pikkuisen voi ehkä jo enimmästä hamstraamisesta hellittää ja ainakin tarkistaa, etteivät kotivaraan varatut eväät ole menneet vanhaksi.

 

Tällä hetkellä näyttää siltä, että viime vuosikymmenten tapainen vapaa matkustelu ja tankkausreissut itäiseen naapuriin ovat mahdollisia ja suotavia kukaties vasta vuosikymmenten jälkeen. Monella on rajan takana rakkaita ystäviä ja sukua. Heidänkin tapaaminen on nyt ja jatkossa kovin hankalaa. Monestakin syystä. Vähän irvaillen voisi sanoa, että itämatkailun perään haikailevien kannattaa alkaa laittaa sivuun itäkaupassa aiemmin, ja mahdollisesti tämän alkavan pakkasrintaman jälkeisessä maailmassa uudelleen, tarvittavaa valuuttaa; yhden koon sukkahousuja, Jenkki-purukumia, valkoisia tennissukkia ja Adidas-lenkkareita.

 

Rajan tällä puolen saa onneksi riemuita reilusti Nato-päätöksestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti