lauantai 19. syyskuuta 2015

Riinan soppakeittiöstä

Kirjoittelenpa teille tänään täältä Riinan lauantaisesta soppakeittiöstä.  En tunnusta olevani "sopankeittäjä" , siis sellainen joka hämmentää asioissa, jotka eivät hänelle kuulu.  Mutta keittelinpä ainakin tänä lauantaina soppaa oikein useammalla kattilalla.  

Kävi nimittäin niin, että työpaikkani lounasruokailusta vastaavassa keittiössä päätettiin helpottaa dieettikokin hommia.  Siihen tarjosi mahdollisuuden uusi kansallinen suositus, jossa päätettiin tukea terveyttä eikä sairautta.  Asiaa avattiin meille vanhempainillassa ja kerrottiin, että lapsilta ja nuorilta odotetaan saatavan jatkossa vuosittain uudet terveydenhoitajan tai lääkärin kirjoittamat allergiatodistukset, joilla dieettiruoka perustellaan.  Onhan aivan turha pitää esimerkiksi tomaattia tai paprikaa pois ruokavaliosta, jos lapsi onkin jo kasvanut yliherkkyydestään tai allergiastaan ohi.  Tämähän on aivan selvää, loogista ja ymmärrettävää.

Se sentään yllätti ja suorastaan imarteli, että ateriapalvelussa pitävät viisikymppistäkin vielä niin nuorena, että tähän ikään mennessä kertyneet ravintorajoitukset saattavat parantua ja poistua.  Kun tämä Nuori Mummo ei ollut toimittanut lääkärintodistusta 15.9. mennessä, niin lopahti työpaikkaruoan tulokin.  Kyselemättä ja yllättäen.

Virolaissyntyinen työpaikkalääkäri ei tohtinut tällätä todistukseen nimeään näkemättä asiaa paperilla.  Ja paperit eivät löytyneet vastikään uudelle omistajalle siirtyneen työterveyden arkistoista.  "Asiakkaan sanaan ei voi luottaa.  Niin - en minä sinua epäile, mutta on sellaisiakin, joihin ei voi luottaa."  Tämä lausunto puolestaan ei varsinaisesti lisännyt luottamustani lääkäriin.  Allekirjoitin toki lomakkeen, jolla papereitani saa kysellä sieltä, missä niitä jemmaillaan.  Maidoton, perunaton ja sappirajoituksilla ruokaileva ei onnistu ostamaan eväslounastaan kaupan einestiskiltä,  vaan ruoka on oikeasti valmistettava vartavasten.  Valmiissa einesruoissa tahtoo nimittäin tavan takaa olla joko maitoa tai perunaa, kiusauksissa jopa molempia!  Niinpä tässä uutta ja tuoretta lääkärin allekirjoittamaa todistusta odotellessa kokkailen itse lounaskeittoni.  

Tänään listalla oli anopin reseptillä ruotoliemestä alkaen keitelty kirkaslieminen lohikeitto, jossa porkkana korvaa perunan, ja sametinpehmeä kasvissose-kanakeitto - samoin makoisa porkkanainen versio.  Keittelinpä tuota anopin neuvomaa lohikeittoa vielä toisessa kattilassa perunaversiona, jotta puoliskollekin on lounaskeittoa kotona popsittavaksi.  Pakastan lounaskeittojani puolen litran pakastusrasioihin ja nappaan sitten pakastimesta matkaani vaihtelevasti lohi- tai kanakeittoa työpaikalla mikrossa lämmitettäväksi.   

Pakko myöntää, että kaipaan jo nyt ateriapalvelun dieettikokin aterioita.  Vaihtelua aterioissa on viiden viikon listalla  huomattavasti enemmän kuin tällä minun omatomilistallani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti