perjantai 11. joulukuuta 2015

Kuusta kohti



Kaisu kirjoitteli kokoavaa kirjettä kotipuoleen kertoillen kuulumisiaan kuluneelta kaudelta.  


"Kesä kenkkuili ja keikutteli.  Koleaa, kosteaa keliä kesti kerrassaan koko kuluneen kesän.  Koululaisten käynnistellessä kouluvuotta koitti kuin koittikin kunnon kesäkeli. Käynnisteltiin koulusyksy kesäisissa keleissä, kirmattiin koulun kentällä ja kotipihoilla koettaen kerätä  kesäenergiaa.

Kohta käännyttiin kuitenkin kurjaan kuraiseen kaamosaikaan.  Kelvoton kuusiasteinen kurakeli ei kuoleta kaikkia kivunaiheuttajia.  Kerrotaan kuumeisen keuhkoissa kaihertavan köhän kiusanneen kansaa kovasti.  Kuulemma köhä on kestänyt kaksikin kuukautta ja kaatanut kantajiaan kotisohvalle köllöttämään ja kohimään. Keuhkoja on kuulemma kuunneltu ja kuvattu.  Köhijöille kuuluu kirjoitetun kuureja kodesan kompista kortisoniin ja Klacidiin.  

Kurja kaamos kirvoitti kulmillemme kotikutoisen koulukielikeskustelun. Kerrassaan käsittämätöntä kotiinpäinvetämistä koetettiin kyökin kautta katalasti koukaten.  Kuntalaiset kokoontuivat kommentoimaan ja kirjoittamaan kantansa kielikeskusteluun.  Kaupunginhallitus kohensi kurssiaan, karaisi kurkkuaan ja käskytti kielikysymyksen käsittelyjärjestyksen kerrassaan kopeasti.

Kurainen karu kaamosaika kääntyy kuusijuhlan kaipuuseen.  Kaamosta koetetaan karkottaa kaamosvaloilla.  Kenties kirkas kynttilänvalo kirkastaa kaamoksessa kulkevankin katsantoa.  Kaikki ovat kaivaneet kaamosvalonsa kaappien kätköistä ja koristelleet kuuset ja katajat kieputtaen koristevaloja.  Kukaan ei kavahda kulutuspiikkiä Kymenlaakson kontossa. Kerran se kirpaisee.  Kaiketi kauniista kirkkaudesta kaamoksessa kannattaa kärsiäkin.  

Kurkotamme kuusta kohti.  Kauneimmat kantaatit kajahtavat kirkoissa, kappalaiset kapelehtivat kirkkokäsikirjasta komeimmat kasuaalit,  kuorot kajauttavat kanttorin komennossa koreimmat koraalinsa.

Kohta kuusijuhlan koettuamme käännymme kevättä kohti.

Kotopuolen kuvioita kaipaillen,

Kaisu"







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti