”Pitäisköhän tehdä lanttukukko!?” Tuommoisen viestin
sain menneellä viikolla. Se tuli what’s appilla ja ihan ilman hymiöitä taikka
muita lieventäviä asianhaaroja. Viestin lähettäjä oli kuopus.
Minä en ole kuunaan tehnyt lanttukukkoa. Kerran olen
googlettimesta kaivamillani savolaisen Kalastaja Eemelin video-ohjeilla tehnyt
muikkukukon. Vaikka kukkoperinne elää ja voi hyvin Pohjois-Karjalassa sen
omemman piirakkaperinteen rinnalla, olen minä ollut näissä lajeissa luvattoman
laiska.
Vaan kuopuspa onkin toista maata. Hän osaa tehdä niin
karjalanpiirakat kuin lanttukukonkin. Minä en ole niitä osannut opettaa. Eikä
noita taitoja ole ollut mahdollista harjoitella Itä-Suomen Yliopistossakaan.
Kuopus on Pohjois-Karjalassa opiskellessaan piipahtanut tuolloin tällöin
mummolassa - omien sanojensa mukaan - emäntäkoulussa. Siellä on opeteltu
piirakat ja kukot. Seuraavalla kerralla on sikäläisen emäntäkoulun
kurssitarjottimella kuulemma maton virkkaaminen ontelokuteesta.
Mummon kanssa on mukava opetella. Mummot osaavat
ohjata ihan toisella tapaa kuin äidit. Perimätiedon siirtyminen eteenpäin
varmistuu, kun opin siirtyminen eteenpäin ei ole yhden sukupolven varassa. Jos
opit voisivat siirtyä vain isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle, moni ketju
katkeaisi. Onneksi taitoja voi siirtää vielä mummolta ja ukilta lapsenlapsille.
Minä olen opetellut oman mummoni kanssa
sukanneulomisen taidon. Ei sillä, etteikö äitinikin sitä osaisi, mutta mummolla
oli enemmän aikaa kerrata kanssani kantapäätä. Nyt kuopus opettelee
emäntätaitoja oman mummonsa ohjauksessa. Minusta tämä on aivan mahtavan iso
iloinen asia.
Kun sitten perjantaina keräsin kaupasta ostoskärryyni
lanttukukkotarpeita, minua suorastaan nauratti. En malttanut olla kertomatta
leipomisaikeista tutulle asiakkaalle ja vielä kaupan kassallekin. Harvoin on
kärryssäni nimittäin ollut lanttua, ruisjauhoa ja maatiaispossun
kylkiviipaleita.
Lauantaiaamuna aamukahvin jälkeen kuopus - tuo kurssit
käynyt kukkomestari - sitten sitaisi tukkansa ponnarille ja alkoi alustaa
kukonkuoritaikinaa tarkkaan mummon sanelusta kirjoitetun ohjeen mukaan.
Käsistään taitava kuopus järjesteli yhden kukon sisään haudutetut
lanttuviipaleet ja toiseen isänsä toiveen mukaan Karjalan Pyhäjärven pienet
muikut. Molempiin kukkoihin tarvittiin toki niitä maatiaispossun
kylkiviipaleita. Puhelimitse konsultoitu mummo varoitteli kukon vuotamisen
vaarasta, vaan eivätpä kuopuksen tarkkaan liimatut kukot saumoistaan vuotaneet.
Siinä se sitten menikin lauantainen päivä leipoessa, paistaessa, voidellessa ja
haudutellessa. Vihdoin koitti ilta ja päästiin maistamaan kukkoja.
Kylläpä maistuivatkin molemmat kukot hyvälle!
Mieleeni putkahti vanha sanonta. Pohjois-Karjalassa sanotaan silloin, kun
joku asia on sanojalleen aivan se ja sama: ”Tieppä kukkoo tahi piirasta!”
Sanonnan alkuperä on helppo ymmärtää; herkkua ovat molemmat - aivan sama kumpaa
leivotaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti