sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Maailman politiikan arkipäivää




Radiossa on iankaikkisuuden ajan pyörinyt ohjelma nimeltä ”Maailman politiikan arkipäivää”. Tuossa ohjelmassa pohditaan - aivan nimensä mukaisesti -  ajankohtaisia poliittisia tapahtumia ja linjauksia maailman eri puolilla. Siellä on pohdittu niin USA:n kuin Venäjän presidentinvaalitulosta ja tehtyjen valintojen vaikutusta. Samoin siellä on pohdittu Koreoiden kriisiä ja olympialaisten liennyttävää vaikutusta tilanteeseen. Yhtä lailla ovat puheena olleet huumeet ja kouluampumiset.

Tällä hetkellä maailman politiikassa tuntuu tapahtuvan sen verran suuria asioita, ettei niitä voi aivan vain olankohautuksella sivuuttaa. Riinakin on pohtinut mielessään  ja pähkäillyt puoliskon kanssa erästä seikkaa.

Viime viikolla uutisoitiin, että Amerikassa kolmanneksi yleisin kuolinsyy nuorten keskuudessa ovat aseet. Kouluampumisia ja muita aseellisia välienselvittelyjä tuntuu siellä päin tapahtuvan varsin taajaan. Aseita on helposti saataville, eikä taida lupakäytäntökään olla suomalaisen tiukan mallin mukainen.

Kun meillä tapahtui kouluampumisia Tuusulan Jokelassa ja Kauhajoella, asiaan reagoitiin heti monella tavoin. Aselakeja tiukennettiin ja tapauksiin johtaneita taustasyitä selvitettiin. Ymmärrettiin, että taustalla saattaa olla rankkaa koulukiusaamista tai mielenterveyden ongelmia. Koulukiusaamisen kitkemiseen paneuduttiin aiempaa paremmin ja mielenterveyspalveluihin lisättiin resursseja ja niitä kohdennettiin entistä selkeämmin nuorille.

Mitä tapahtuu Amerikassa? Presidentti ehdottaa, että varustetaan opettajat aseilla ja koulutetaan opettajat käyttämään asetta ja suojaamaan siten luokkiaan. Voi elämän kevät! Voiko joku vakavissaan ehdottaa moista!?  Johan siinä romuttuisi koko ajatus koulusta turvallisena paikkana. Oppilaat pelkäisivät ja ahdistuisivat. Missä sitä asetta säilytettäisiin?  Työkännykän kanssa samassa kaulapussissa vai? Ei tietenkään. Hankittaisiinko joka luokkaan lukittava asekaappi opettajan käsiasetta tai kenties pidempää torrakkoa varten? Ei, ei kuulosta järkevältä sekään.

Puolisko ratkaisi pulman rauhanomaisin keinoin jo 2007 Jokelan koulusurmien aikaan. Valitettavasti hän ei ole lähtenyt ideansa kanssa sen kummemmin Leijonan luolaan kuin muuallekaan. Hän oivalsi, että jokaisella koululaisella on matkassa reppu. Jos repun takaosa valmistettaisiin kevlarista, repun voisi hätätilanteen tullen nostaa suojakseen. Repunkäyttöharjoituksia voisi pitää poistumisharjoitusten tapaan kerran lukukaudessa eikä asiasta tarvitsisi tehdä sen suurempaa numeroa - saati lietsoa pelkoa.

Koulussa pitää voida olla rauhallisin ja levollisin mielin. Vain silloin voi tapahtua oppimista ja oppiminen on se toiminto, jota koulussa on tarkoitus tapahtua. Toden totta terveiset Trumpillekin:  ainoa tykki, jonka opettaja tarvitsee on videotykki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti