Olen sitä ihmislajia, joka hamstraa pakkaseen evästä
pahan päivän varalle. Näköjään käy niin, että jos sitä oikein pahaa päivää ei
sitten tulekaan, niin aarteet hautautuvat yhä syvempiin ja syvempiin
kerroksiin, uusien jemmojen alle.
Eräänä pakkasviikonloppuna sulatimme keittiössä olevat
kaksi pakastintamme. Sitä kolmatta, aitassa olevaa, ei tarvinnut sulattaa,
sillä siellä ei onneksi ollut muuta kuin joulujuttuja. Ja nekin ihan tältä
menneeltä joululta. Tällä sulatuskerralla keksimme oivan tavan järjestää isoa
arkkupakkasta. Takaisin laittaessa lajittelimme tavarat isoihin kaupan
kestokasseihin. Erikseen mustikat, possunlihat, kalanruodot ja sitä rataa.
Siinäpä tuli sitten sortit eriteltyä ja hahmoteltua jonkinmoinen
summittainen käsitys määristäkin. Mustikoita on kaksi S-kaupan
kestokassillista, omppulohkoja yksi, possunlihoja on yksi K-kauppalainen ja
lohenruotoja yksi Lidliläinen.
Tuon jälkeen päätimme, että jotainhan tässä on tehtävä
vältelläkseen neljännen pakastimen hankkimista. Päätimme määrätietoisesti
keskittyä talvisydännä jalostamaan pakastimen pussukoita ruoaksi.
Possupussukoissa oli monta kovin luisen näköistä
nyyttiä. Eräänä lauantaina tuli mieleeni, että juuri tämännäköisistä lihoista
kotona tehtiin hernekeittoa. Ikänä en ollut hernesoppaa keittänyt, mutta
googlesta hakemalla löysin simppelin ohjeen. Luiset lihat hautuivat yön yli
takassa niin pehmeiksi, että luut irtosivat ihan vain nostamalla. Hernesopasta
tuli niin kotoisanmakuista, että ihan tuli lapsuus mieleen. Samalla yön yli hauduttamisen
menetelmällä olen tehnyt takkapossua moneksi sunnuntairuoaksi. Ja voiko muuten
olla sen suloisempaa, kuin herätä sunnuntaiaamuna valmistuvan ruoan tuoksuun!?
Aika monena viikonloppuna olen keitellyt arkiviikon
varalle kalasoppaa anopin reseptillä, lohenruodoista alkaen. Ruotoliemeen tulee
niin hyvä kirkas kalakeitto, ettei se kermaa kaipaa. Päätin taas tänä
viikonloppuna käydä kalakeittopuuhaan. Otin paketin pakastimen ”ruotokassista”
ja avasin. Sieltäpä löytyikin kokonainen lohifile. Samoin löytyi toisesta
paketista. Vasta kolmannesta paketista löytyi kalakaupan mukaan pakkaama
lohenruoto ja pää. ”Jopa vain köyhää lykästi”, tuumasin. Otinkin sitten
suuremman kattilan ja keitin oikein ison kalakeiton. Saammepa näköjään
tulevalla viikolla vielä uunilohtakin.
Mustikoista olen keitellyt soppaa harva se viikko.
Milloin mustikkasoppa on palvellut flunssalääkkeenä, milloin hiihtoretken
palautusjuomana. Lastenlasten herkkuakin se on. Piltti kippailee ”lääkettä”
menemään vallan mukikaupalla. Aiempaa reilummin olen raaskinut jakaa mustikoita
ja omppulohkoja eteenpäinkin.
En minä nyt usko, että kevääseen tullessa arkku
kumisee tyhjyyttään, mutta onhan se mukavaa, jos on tilaa ensi kesän
mustikoille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti