torstai 12. heinäkuuta 2018

Pohjoiskarjalaisuuksia



Kuopuksemme, Porvoossa syntynyt aito ruotsinpyhtääläinen, on viimeisen kahden vuoden aikana pohjoiskarjalaistunut vauhdilla. Sepä tietenkin meitä vanhempia ilahduttaa, olemmehan molemmat Pohjois-Karjalasta kotoisin. Veljeni, eli kuopuksen eno, on nauresekellut, että kuopus on pian pohjoiskarjalaisempi kuin siellä syntyneet. Sellaisella paneutumisella kuopus on pohjoiskarjalaisiin tapoihin, taitoihin ja juuriinsa perehtynyt. Muistan jo aiemmin kertoneeni mummon emäntäkoulussa vietetyistä viikonlopuista, nyt on isän puoleinen täti tarjonnut valokuvin ja tarinoin höystettyä "aikamatkaa" isän puoleiseen sukuun.

Pohjois-Karjalassa ollaan kahden murrealueen rajalla.  Puhutaan savokarjalaisesta murrealueesta.  Puheessa kuulee sekä karjalaisia että savolaisia ilmaisuja ja käänteitä.  Kieli on rikasta, samalle asialle on monta synonyymiä. Harvoin esimerkiksi sadetta kuvataan ilman sateen luonnetta kuvaavaa apusanaa.  Pohjois-Karjalassa saattaa vaikkapa "sattoo tihhuuttoo" tai "sattoo lottuuttoo".  Varmaan eteläsuomalainenkin kuulee, että jälkimmäinen sade on huomattavasti ensimmäistä rankempaa.

Kuopus on oppinut herkuttelemaan itäisillä sanoilla.  Hän on esimerkiksi ryhtynyt "sottailemaan" asioita.  Ei hän mitään sotke, ei se sitä tarkoita.  Pohjoiskarjalaiset ja savolaiset ihmiset sottailevat silloin, kun he tuumailevat  asioita.  Ennen työn aloittamista on hyvä vähän sottailla, miten homman suorittaisi. Navigaattorin puuttuessa kannattaa sottailla, mihin ajaisi.  Mökillä voi sottailla, jaksaako kantaa saunavedet "korvolla" vai ottaako matkaan kaksi "sankkoa".  Olikin juhannuksena niin hauska kuulla käytettävän lapsuudesta tuttua "korvo"-sanaa.  Olin huomaamattani siirtynyt omassa puheessani käyttämään yleiskielisempää sanaa "saavi", mutta tunnistin toki sanan heti.

Puhuimme kuopuksen kanssa siitä, millaista seurustelu oli silloin reilut kolmekymmentä vuotta sitten.  Silloinhan käytiin kesäisin lavatansseisssa, talvisaikaan tanssit pidettiin seurojentaloilla.  Jonkun verran hienosteltiin myös viettämällä iltaa ravintoloissa.  Ravintolassa istuttiin tanssin lomassa liinapöydässä siemailemassa drinkkejä.  Drinkkien nimistä muistin "Sinisen enkelin" ja "Ampiaisen".  Tai tietysti se varmaan lausuttiin "ampiinen", kuten kuopus nasevasti muistutti.    


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti