tiistai 25. kesäkuuta 2019

Avoin kirje Datšalta



Viime aikoina ovat niin kutsutut avoimet kirjeet tulleet muotiin. Opettaja Arno Kotro kirjoitti sellaisen opetusministeri Li Anderssonille. Viikonlopun öiden yli nukkumisen ja perusteellisen pohdinnan jälkeen Li vastasi Arnolle samalla lailla - avoimella kirjeellä. Nyt näkyy Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja kirjoittaneen avoimen kirjeen Päivi Räsäselle. Odottelemme tietenkin Päivin vastausta. En ota kantaa heidän kirjeidensä sisältöihin, vaan muotoon. Kirjeen voi siis näköjään osoittaa jollekulle ja laittaa sen samoin tein julkiseen jakoon. Niinpä minäkin lähetän näin juhannuksen tietämissä avoimen kirjeen täältä Datšalta.

Heippa!

Kirjoitan tätä Datšan tuvasta juhannuksenalusviikolla. Datša sijaitsee nipin napin Pohjois-Karjalassa, läänin rajalta on tänne tarkalleen kymmenen kilometriä. Kesä on tullut Pohjois-Karjalaankin, vaikka keväällä lapsenlapset takatalviviikonlopun kuvia nähdessään ihmettelivät: ”Koska se kesä tulee Karjalaan?” Nyt kukkua helskyttelee käki, ja kukkivat lupiini, päivänkakkara ja koiranputki – ihan niin kuin juhannuksen aikoihin kuuluukin.

Täällä sattuu ja tapahtuu. Lokkiperhe oli tehnyt pesänsä meidän laiturinnokkaan ja emo onnistui hautomaan sinne munimansa kolme munaa poikasiksi meidän Loviisassa kotipuolessa käydessämme. Poikasten kuoriuduttua emme päässeet laiturille lainkaan. Lokkiemo, -isä ja ”kummi” vahtivat poikasten pesimärauhaa niin huolella, että meidän oli anottava lyhytaikaista turvapaikkaa seitsemän kilometrin päästä – siis suihkuvuoroa sukulaistalosta. Nyt tiedämme että lokki saa hoideltua poikaset parissa viikossa uimareiksi. Tänään tullessa pesä nimittäin oli tyhjä ja poikaset uimasilla. Laiturin pesun olivat jättäneet minulle. Sanottava on, että se oli varsiharjahommaa – konttaamaan en olisi laiturille lähtenyt.

Luonto-ohjelmaa täällä on seurattavaksi enemmänkin. Vastarannalle nimittäin on pesiytynyt suht koht harvinainen kokosukeltaja, mustakurkku-uikku. Enhän minä sitä olisi tunnistanut, mutta mökkinaapuri opasti. On pesinyt tällä lammella kuulemma monta kesää. Ilmanko oli meidänkin Datšan ikkunan pielessä kiikarit käyttövalmiina.

Hommaa täällä on riittämiin. Datša on nyt maalattu sisältä – tupa, kammari, eteinen ja vinttikammari. Lasikuisti oli muita tiloja paremmassa maalissa, joten sinne en aio pensseleineni enkä teloineni mennä. Ulkopuolen maalaus annettiin vieraalle tekijälle ja maalaria odotellaan ensi viikolla. Puoliskolla on pihan ja rannan muokkaus hyvällä menolla. Nyt tällekin tontille sopii jo tuuli – ja sehän vie mennessään itikoita ja paarmoja.

Datša on osoittautunut olevan sijainniltaan huomattavan keskeinen. Kutsuimme juhannusaatoksi muutamia päiväkahvivieraita. Kuinka ollakaan – iloksemme kaikille sopi! Toista se on, jos kotiin Loviisaan kutsuu; aina valittelevat sukulaiset pitkää matkaa.

Tervetuloa piipahtamaan, kun täälläpäin liikut!

Katri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti