perjantai 11. maaliskuuta 2022

Kotivara

 



 

Kuluneella viikolla on meidän torpassa keskusteltu ilta-aterioilla suojautumisesta ja kotivarasta -  vähintäänkin puolitosissaan. Luulen, että näitä keskusteluja on käyty monessa muussakin kodissa. Johan tässä taannoin ymmärrettiin, että omakotiasujia ei ole ajateltu väestönsuojia suunniteltaessa - mahdollisesti meidät toki evakuoitaisiin jonnekin. Siitä tuli tietysti ajatus, että omavarainen olisi hyvä olla myös suojautumisasioissa, ettei kallisarvoista aikaa tuhraudu suunnitteluun ja kaavailuun.

 

Ensimmäinen ajatuksemme oli, että turvallisin paikka Rapakiven torpassa lienee sauna, sillä se on sentään hirsitorpassakin Leca-harkoista muurattu. Mutta sitten hoksattiin, että katto on puutavaraa, eikä millään muotoa pomminkestävä taikka nykyaseilta suojaava.

 

Toinen toisistamme tietämättä käynnistimme kukin tykönämme mietinnän –  jokainen itselleen luontevaan tapaan. Puolisko vastaa meillä tyypillisesti asioiden selvittelystä ja suurista hankinnoista. Hänpä kävi etsiskelemään väestönsuojaksi muokattavaa valmiskellaria – mieluiten tietysti vielä kukkarolle käypäiseen hintaan. Minä sanoihin ja listoihin suuntautuneena ryhdyin laatimaan tablettitietokoneelleni listaa kotivaraksi tarvittavista ruokatarvikkeista ja ruoanvalmistuslaitteista. Esikoinen siirtyi jo toimintaan ja teki monta kauppareissua kotivaran kartuttamisen ajatuksella.

 

Viikossa saimme aikaan seuraavaa: Betoninen kellarisysteemi on tulossa kesällä – kiitos puoliskon. Hän on myös varmistanut, että sähköä tuottava aggregaatti on kotona eikä työmailla. Hän on miettinyt kellarin valaistus- ja ilmastointiasiat sekä venttiilin sulkemismahdollisuuden mahdollisen myrkkylaskeuman varalta. Kuivaruokaapissa on nyt runsaasti makaronia, riisiä, nuudeleita, hernekeittopurkkeja ja nauta-sikasäilykettä. Niistä kiitokset menevät esikoiselle. Minä olen tähän mennessä miettinyt, miten kellarin katto voidaan somistaa maksaruohoilla ja kuinka kellarihuone sisustetaan seiniä kiertävillä penkeillä, joilla voi pötkötellä hätätilassa vaikka yön yli. Ymmärrän, ettei verhoja ja mattoja tarvita - tuulen voimalla toimiva hormi-imurikin on olennaisempi. Kauppalistallani on Trangian kaasupullo, mutta sen hankinta jäi vielä vaiheeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti