lauantai 26. maaliskuuta 2022

Näkökulmia

 




 


Viimeisen parin vuoden ja eritoten viimeisen kuukauden aikana meille on opetettu näkökulman ottamisen taitoa. Ensin seurattiin koronan tuhoa maailmalla turvalliseksi koetusta Suomesta katsellen. Suomesta katsoen näytti siltä, että naapurit eivät onnistuneet koronatoimissa Suomen lailla hyvin.  Yhteiseksi koettua pandemiaa koetettiin suitsia yhteistuumin roikottamalla. Ainakin juhlapuheissa luvattiin, että rikkaat maat varmistavat rokotteet köyhillekin maille. Luulen, ettei tämä toteutunut lupausten mukaisesti, kun ymmärrettiin, ettei tauti taltu yhdellä eikä kahdella tai kolmellakaan pistoksella ja ne kaikki kolmet piikit tuikittiin omiin kansalaisiin.

 

Nyt, kun sota on käynnissä Euroopassa, me hyväosaiset koetamme auttaa hätää kärsiviä kanssaeurooppalaisia, miten vain keksimme. Omat murheet tuntuvat pieniltä. Mitä siitä, jos polvea kolottaa, kun kotimaa on rauhan tilassa ja pään päällä on ehjä katto. Mitä siitä, että polttoaineen hinta on ylittänyt kipukynnyksen. Lyöttäydytään kimppakyyteihin ja ajetaan vain järkevät ajot. Mitä siitäkään, että ruoan hinta lähti heti sodan syttymisen jälkeen nousuun, ymmärrämme sen pakotteiden seuraukseksi. Ehkäpä pitää ensi kesänä toteuttaa puoliskon suunnitelma metsäviljelystä ja laittaa perunaa kasvamaan mäntyjen ja koivujen lomaan.

 

Tämä sotatilanne on yhteinen asia ja yhteisvastuullisesti tästä pitää koettaa selvitä. Aika vähän nyt onkin kuulunut marinaa maahanmuuttajista. Majapaikkoja Ukrainasta paenneille äidelle ja lapsille on löytynyt vastaanottokeskuksissa ja kotimajoituksessa ymmärtääkseni aika kivuttomasti. Ruokaa, vaatetta ja turvaa on järjestynyt. Lapset ovat päässeet tai pääsemässä kouluun, mikä on tuttuudessaan varmasti parasta traumahoitoa.

 

Hallitusta ja presidenttiä voidaan kiittää viisaista ratkaisuista, aseavusta ja aktiivisuudesta. Minusta viimeistään nyt voidaan lopettaa puheet pienestä Suomesta. Suomella on vaikutusvaltaa. Meidän presidenttimme sai audienssin Amerikan Bidenin pakeille ja meidän presidenttimme saa soitella isolle pahalle Putinillekin. Suomen arvioita tilanteesta kuunnellaan ja Suomen toimia arvostetaan. Tästä näkökulmasta katsoen olemme suurvalta-asemassa. Kylläpä vain kelpaa olla suomalainen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti