maanantai 12. syyskuuta 2022

Muistutus tosi tärkeästä asiasta

 


Aikoinaan nolostelin, kun täytin palstatilani aina tuolloin tällöin Leevi-kissan kuulumisilla. Myöhemmin olen potenut huonoa omaatuntoa taajaan toistuvista mökkikuulumisista. Tällä kertaa tiedän palaavani 90-luvun laman aiheuttamaan ylivelkaantumiseen jo kolmatta kertaa, mutten aio pyydellä anteeksi ollenkaan.

 

Reilu viikko sitten käynnistyi tv:ssä sarja Helsinki-syndrooma. Jo esittelytekstistä ymmärsin, että nyt ollaan taas minun elämäni raskaimpien asioiden äärellä. Päätin kuitenkin, että fyysisen ja psyykkisen pahan olon uhallakin asetun ruudun äärelle ja katson. Suoratoistopalvelusta katsellen 8-osainen sarja tuli ahmittua kolmessa päivässä.

 

Ohjelmassa kohtuuttoman velkataakan takaajaksi reilun 30 vuotta sitten joutunut Antti koetti hakea hyvitystä tilanteeseensa. Vuosikymmenten aikana hän oli hakenut apua jo kaikista oikeusasteista, mutta joutunut toteamaan, että 90-luvun pankkien toiminta oli laillistettu rikos. Sinne ne menivät samaan Arsenal-roskapankkiin ohjelman Antin, kuin meidän ja niin monen muun kodit, ilman että velka siitä lyheni. Miten se muka voisi olla oikein?

 

Tuosta suosta selviytymisen mahdollisuuksia ei alkuun ollut ollenkaan. Vasta kymmenen vuoden jälkeen keksittiin velkajärjestely. Siihenkään ei kaikilla ollut mitään pääsyä. Järjestelymahdollisuus evättiin esimerkiksi takaajalta, joka oli velallisen kanssa naimisissa. Velalliset olivat yrittäjiä. Heidän leimaamisensa ikuisiksi epäonnistujiksi hukkasi maamme osaamispotentiaalia samaan tapaan kuin Stalinin puhdistukset naapurissa aikoinaan.

 

Ei ole ihme, että moni katkeroitui! Viidennen jakson alkumetrien jälkeen jouduin laittamaan lapsilleni anteeksipyyntöjä siitä, miten he ovat tietämättään aivan varmasti joutuneet kantamaan - ohjelman nuoren naisen tapaan – vanhempiensa taakkoja. Emme me vanhemmat ole halunneet sitä lapsillemme, mutta emme ole voineet asialle mitään.

 

Vasta velkajärjestelyyn pääsy 20 vuotta tapahtuneen jälkeen toi minulle valon tunnelin päähän. Viiden vuoden velkajärjestelyohjelma oli taapertamista kohti valoa. Mutta silloin sentään oli jo tieto vapautumisesta.

 

Helsinki-syndrooman viimeisen jakson päättyessä koin minäkin saavani hyvityksen. Ohjelman loppuratkaisu oli kaikessa mahdottomuudessaan vapauttava.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti