tiistai 18. kesäkuuta 2024

Kirje mökiltä



Heippa ystäväni, 

ajattelin kirjoittaa sinulle ihan perinteisen paperikirjeen tervehdyksenä täältä mökiltä Pohjois-Karjalasta.

Hyvin on mökkikausi alkanut. Mökin fasiliteetit ovat taas kohentuneet kovasti. Ollaan tultu selvästi eteenpäin alkuperäisen mökin 1950-luvulta. Aletaan olla ehkäpä jo 1970-luvun alun  tasolla. Vihdoinkin on mökkikaivossa sähköpumppu ja vesi kulkee putkea pitkin kesäkeittiölle asti. Enää en tarvitse muistaa ottaa vesikanistereita joka kauppareissulle mukaan ja anella kassalta avainta mökkiläisten vesihanalle kaupan ulkoseinässä. Kipaisenpa vain täytettä vesikanisteriin kesäkeittiöltä. Kovin kylmänä ja raikkaana se sieltä 23 metrin syvyydestä tuleekin! Vihdoin saimme myös vesipadan toimintaan. Padalle löytyi sopiva paikka kesäkeittiöstä ja talvella hankitun savupiipun virittelyn jälkeen pääsin jo testaamaankin. Kylläpä lämpenee vesi huomattavasti nopsemmin kuin kiukaan piipun ympärillä olevassa vesisäiliössä. Eiköhän vain ollut vartissa valmista! Vettä sopii pataan 50 litraa kerralla ja sehän mahdollistaa paitsi tiskaamisen, myös pyykinpesun pulsaattorikoneella.

Helteinen alkukesä on suosinut tasaisesti kaikkia. Se on tainnut olla hyväksi jopa lintujen pesinnälle. Lokki rakensi pesänsä ihan sovinnolla mökin savupiipun juureen, eikä tänä vuonna edes yrittänyt parkkeerata laiturin nokkaan. Lokkipari on saanut haudotuksi kaksi poikasta. Valmista tuli ainakin viikkoa tavallista aikaisemmin. Yleensä on valmista tullut nipin napin juhannukseksi. Västäräkki puolestaan teki pesän mökkiraksan katon ja harjapellin väliin. Se on sujahdellut uutterasti harjapellin alle ja ulos. Mustaan peltiin porottanut aurinko on takuulla jouduttanut hautomista siinäkin perheessä. Hirveä hätä oli västäräkkiparilla eilen, kun tulin maalaamaan heidän pesäaukkonsa alapuolelle.

Siitä olen pikkuisen harmissani, että kaikki kukinnot niin puissa kuin niityillä osuivat nyt samaan aikaan. Tervakot niityllä ja keltaiset kurjenmiekat lammessa ovat jo kukkineet, ihan niin kuin sireenit ja juhannusruusutkin. Jääköhän mitään kukkimaan juhannuksen aikaan? Mistä neidot keräävät seitsemän kukkaansa tyynyn alle ja miten sulhaskandidaateista sitten selvän ottaa?

Jään odottamaan kuulumisiasi,

Katri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti