tiistai 18. kesäkuuta 2024

Muistoja eri vuosikymmeniltä



 

Yle Areenasta löytyi kivaa kesäohjelmaa. ”Lomamatka 70-luvulle” koukutti heti ensi vilkaisulla. Värimaailma, levenevät lahkeet ja maisemat tuntuivat niin tutun turvallisilta. Niin tuntui lomailun mallikin. Luulin, että lomareissuja autossa yöpyen tehtiin vain meidän perheestä, mutta ei – sehän on ollut ajan tapa. Helposti tavoitin tunnelman Opel Recordin tai  Ford Taunuksen takapaksissa. Päivällä siellä matkattiin selin menosuuntaan ja yöksi pötkähdettiin nukkumaan sardiinipurkkityyliin. Helposti tavoitan ne kinastelut ja nahistelut, joita pikkuveljen kanssa matkan ratoksi käytiin. Sovussa ollessa taidettiin pelata autokorteilla.

 

Jatkoksi oli luonnollisesti katsottava ”Lomamatka 80-luvulle”. Sillä vuosikymmenellä tuntui omassa elämässä tapahtuneen niin paljon. Lukio-opiskelu, yliopisto-opiskelu, naimisiin meno ja perheen perustaminen, jopa ensimmäinen työpaikka ajoittuivat kaikki 1980-luvulle. Ihmekö tuo, jos jenkkifutiksen Suomeen tuleminen ja kaikki porilaisbändit eivät kuulostaneet tutuilta! Toki Dingo oli tuttu, mutta Itälaidalla Suomea me fanitimme pikemminkin joensuulaista Alangon poikien Hassisen konetta. Sen ajan muoti oli kyllä ihan hyvässä muistissa. Ei kai kreppikiharoita, muhkeita olkatoppauksia ja värikkäitä sifonkihuiveja ja kirjavia kuvioneuleita ole voinut unohtaa!? Entä ne miesten puvut, joissa oli vyötärömittainen takki? Se muoti ei onneksi ole palannut! 1980-luvulla Suomessa meni hyvin. Nuoria kaupunkilaisia menestyjiä kuvattiin sanalla ”juppi”. Maaseudun ihmisten suussa sanalla ei ollut aina kovin myönteinen kaiku.

 

1990-luvusta ei vielä ole taidettu tehdä omaa ohjelmasarjaa, mutta sekin varmasti kiinnostaisi. Tehtiinkö lama-Suomessa lomamatkoja? Tokihan jotkut tekivät, ei sekään lama kaikkia kolhinut. Mutta millaisia reissuja silloin tehtiin? Mitä oli 1990-luvun muoti ja musiikki? Tämän minä haluaisinkin tarkistaa vaikka tv-sarjasta. Meidän perheessä 90-luku oli rankkaa lama-aikaa ja pikkulapsiperheen ruuhkavuosia, aikaa jolloin kaikki kierrokset tuntuivat kiertäneen päiväkodin kautta. Musiikista muistan lähinnä autossa kuunnellut Rölli-kasetit ja Fröbelin palikoiden cd:t. Minulla ei ole mitään käsitystä, mitä ovat ”ysäridiskot” ja ”tamppaus”?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti