keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Muoviton syyskuu

Minulla on taipumus innostua milloin mistäkin teemapäivästä, juhlaviikosta tai -kuukaudesta. Nykyinen mukaälykäs puhelimeni on tosi innostunut tiedottamaan näistä vaihtuvista teemoista ja juhlapäivistä. Niistä se typerys ilmoittelee pikemminkin Amerikan tahtiin. Mitä iloa minulle on tiedosta, milloin amerikkalaiset viettävät Thanksgiving dayta taikka Veterans Dayta?! No yhtä kaikki, koko syyskuun ajan puhelimeni muistutti muovittomasta syyskuusta.

Innostuin taas asiasta periaatteellisella tasolla kovastikin. Inhoan ajatusta, että maailman merillä lilluu jätelauttoja. Tyynenmeren jätemuovilauttakin on kuulemma Texasin kokoinen. Samanmoisia muovikasaumia lilluu lähempänäkin pikkuisen pienemmässä koossa. Maatumatonta muovia joutumassa valaiden ja hylkeiden vatsoihin.

Mitenpä osaltani toteutin muovitonta syyskuuta? Päätin, etten osta yhtään muovikassia ostoksilleni, vaan muistan tavallistakin tunnollisemmin ottaa kangaskassit ja pärekorin kauppareissulle mukaan. Huomasin pian ajatukseni heikon kohdan. Mistäs meille sitten tulee roskiskasseja, jos kukaan ei tuo kaupasta ostoskassia? Joudunko ostamaan roskakassirullan? Roskakassi on välttämättömyys. Meneehän meillä kompostorittomassa huushollissa sekajätteeseen myös perunankuoret ja suodatinpussit. Paperikassi hajoaisi ennen kuin roskis on saatu heivattua roskapönttöön asti. No, ehkäpä roskakasseja riittäisi kuukaudeksi...

Hedelmät ja vihannekset on varsin helppo punnita kaupan tarjoamissa ohuissa muovipusseissa. Vaa'atkin on varmasti taarattu tuon läpinäkyvän pussukan painolle. Jos ottaisin mukaan omat, vaikkapa virkatut hedelmäpussukat, en saisi koko määrää hedelmiä, vaan maksaisin kauppiaalle myös oman pussukkani painosta. No, banaaneja ei sentään tarvitse pussittaa. Luontoäidin oma pakkaus riittää. Sen nyt ainakin muistan.

Entäs sitten pakkausteollisuuden kukkaset, muovilaatikkoon ja jopa kaksinkertaiseen suojamuoviin pakatut lihatuotteet? Onko se nyt muovittomassa kuussa ostettava kaikki irtotavarana lihatiskiltä? Saako sieltä kaikkea sitä, mitä olen tottunut ostamaan? Onko muka jotenkin fiksumpaa ostaa arkkikaupalla kosteuskäsiteltyä paperia? Paljonko se eroaa muovista? Vai menenkö kauppaan omine Tupper-boxeineni? Hemmetti, ne nyt ainakin ovat muovia!

Hävettävän pieneksi ja vähäiseksi jäi siis osuuteni näissä talkoissa. Ostamatta jäi muutama muovikassi. Ovathan nekin toki toistaiseksi pois maailman meristä. Pidinkö hengissä muutaman päivän jotain Tyynenmeren kaskelottia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti