maanantai 6. lokakuuta 2014

Rahan tekeminen

Perheemme lempparilukemistossa Aku Ankassa yritetään aina silloin tällöin valmistaa kultaa. Silloin puhutaan alkemiasta ja kullantekijästä käytetään nimitystä alkemisti. Rahan tekemiselle ei taida olla muuta synonyymisanaa kuin ”tienaaminen”. Varsinaisesta rahan valmistamisesta vastaa meillä Suomen Rahapaja.

Vaan minulla on nyt sellainen kutina, että minä olen oivaltamassa rahan tekemisestä jotakin uutta.

Keväällä vaihdoin taas yhden kerran autoa. Tässä mustassa komistuksessa on kojelaudan paneeleihin kätkettynä lokero jos toinenkin. Alkuun tuntui, että painoipa etupaneelista mistä kohtaa hyvänsä, sieltä aukesi aina joku piilopaikka. On muotoiltu lokero aurinkolaseille, on piilo tupakansytyttimelle, jne. Yhden lokeron avatessani olin pudottaa silmäni; lokero oli nimittäin täpösen täynnä kolikoita! Ei tosin mitään kahden euron lantteja vaan viidenkymmenen, kahdenkymmenen, kymmenen ja viiden sentin kolikoita. Kumminkin yhteensä yli kympin arvosta.

Tyhmyyksissäni tyhjensin tietysti laatikon kokonaan ja lähdin riemusta hihkuen sisälle toimittamaan uutistani tiedoksi muulle perheelle. Myöhemmin oivalsin, että ilmeisesti lokeroon olisi pitänyt jättää ”siemenraha”. Ainakin yksi kolikko malliksi, jotta lisääntyminen olisi taas toiminut. Lokero nimittäin pysyi kesäajan jatkuvasti tyhjänä. Kun tämän syksyllä oivalsin, niin tuikkasin lokeroon siemenrahaksi taskunpohjalla pyörineen kymmensenttisen ja pihalta löytämäni viisisenttisen. Ja kas jo vain on lootaan taas kertynyt pieni pesämuna. Parin maitopurkin verran nyt ainakin. Voin nyt varmuudella kertoa, että autossani oleva lisälaite mitä ilmeisemmin tekee kolikkorahaa. Seuraavaksi aion koettaa euron ja kakkosen kolikoilla, jotta pääsisin hiukan isompien ostosten tekoon ja pääsisin asioimaan vaikka kirpparille.

Viikonloppuna huomasin itse omaavani harvinaisen taidon. Lompakossani oli kaksi seteliä, viisikymppinen ja kymppi. Hieraisin viisikymppistä peukalon ja etusormen välissä ja kuinka ollakaan se monistui kahdeksi! Olin taas asiasta niin tohkeissani, etten rohjennut käydä hieroskelemaan seteleitäni enempää ja tutkimaan kuinka moneksi yhden eurosetelin saa maagisella peukalo-etusormiotteella monistettua. Varmaan kaikkia seteleitä on hieromalla mahdollista tuplata tai kuka ties vaikka triplata.

Taas kerran toimin kuin mikäkin tyhmeliini ja jaan suuret keksinnöt kanssanne jo ennen patentointia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti