tiistai 21. lokakuuta 2014

Matkasuunnitelmia

Matkassa suunnittelu- ja odotteluvaihe on melkeinpä sitä parasta. Äkkilähtömatka olisi muuten taloudellinen ja toimiva ratkaisu, mutta siinähän menettää koko iloisen etukäteispaneutumisen tulevaan reissukohteeseen.

Sain reilu kuukausi sitten tietää, että puolisko vie minut matkalle Varsovaan ja Krakovaan. Siitä pitäen olenkin perehtynyt retkikohteisiimme.

Kun yläkoulun historiassa osapuilleen 35 vuotta sitten opiskeltiin toista maailmansotaa, kuulin ensi kertaa Hitlerin joukkotuhoista. Tuo suunnaton pahuus oli jotain, joka jäi lähtemättömästi mieleeni. Onhan aivan käsittämätöntä, miten yhden ihmisen sairaalloinen pahuus on voinut saada niin suuren vallan, että joukkotuhojen toteuttamiseen suostuivat ne tuhannet toimeenpanijat. Aikailematta ja siekailematta, suuremmin kyseenalaistamatta. Siltähän se ainakin näyttää.

Retkiohjelmassamme on siis ilman muuta Auschwitz ja Birkenau 70km Krakovasta länteen. Olen paneutunut aiheeseen lukemalla uudelleen Auschwitzin tyttöorkesterin ja Parakki 10. Tuo tyttöorkesteri oli muuten kirja, jonka pyysin 8-luokkalaisena kirja-alalla olevalta tädiltäni joululahjaksi. Muistan edelleen sen joulun ahdistuksen. Ymmärsin, että itse olin lahjani valinnut, mutta voi sitä rintaa puristavaa ahdistuksen määrää! Siitäkin huolimatta, että kirja kertoo keskitysleirillä toimineesta naisista kootusta orkesterista, jonka jäsenet olivat muita hiukan paremmassa turvassa. Parakki 10 puolestaan kertoo naisilla tehdyistä kivuliaista ihmiskokeista. Sterilisaatiokokeet röntgensäteillä sädettämällä ja ruiskeilla olivat kammottavia. Niitä ei takuulla varmasti olisi voitu tehdä missään luvanvaraisesti.

Retkikohteisiimme kuuluu myös Schindlerin museo Krakovassa. Museo, joka kertoo paitsi emalitehtaan historiaa, myös koko holokaustin ajan ajankuvauksen. Koska varsin kattava kotoinen elokuvakokoelmamme ei äkkitutkimalla näyttänyt sisältävän Schindlerin listaa, jouduin lukemaan tämänkin kirjana. 404 sivua pientä pränttiä lähes hengittämättä hiljaa, oli aikamoinen suoritus syysloman puuhien ohessa.

Vielä pitäisi ehtiä paneutua suolakaivoksen historiaan. Sekin on nimittäin matkasuunnitelmissamme. Jos nyt ei muuta löydy, niin perehdyn asiaan netissä.

Netissä olen toki tutkinut jo Puolan zlotyn kurssin ja katsastanut ravintoloiden hintatasoa. Tuliaiset ja ruokailu sekä Krakovan kahvilakulttuuri ovat tärkeitä nekin. Neljän päivän reissulle on suunniteltu niin paljon toimintaa ja nähtävää, että reissusta palautumiseen taitaa tarvita pari päivää lisälomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti