sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Uimahuone

Muumeilla oli uimahuone laiturin päässä. Siellä muumit kaiketi vaihtoivat asunsa uima-asuihin. Kaipa Loviisan Plagenin sinisiä pukukoppeja voitaneen yhtä lailla kutsua uimahuoneiksi. Minun suomenkielisissä mielikuvissani uimahuone kuitenkin tarkoittaa huonetta, jossa voi uida. Siis pikemmin kuin pukukoppia jotain uimahallia pienempää sisäuimalaa.

Meille on tulossa uimahuone. Se ei varmuudella täytä mitään valtion liikuntapaikka-avustuksiin oikeuttavia kriteereitä. Noilla veikkausvoittovaroista myönnettävillä liikuntapaikka-avustuksilla on nimittäin tarkoitus tukea ”laajojen käyttäjäryhmien tarpeisiin tarkoitettujen liikuntapaikkojen rakentamista”. Tämän uimahuoneen on tarkoitus ilahduttaa varsin pientä ja rajattua käyttäjäryhmää, meidän perhettä ja mahdollisia saunovia vieraita.

Tämänhetkisen suunnitelman mukaan uimahuone rakennetaan talon välittömään läheisyyteen siten, että uimahuonetta on mahdollista käyttää ympärivuotisesti kuistin kautta kulkien. Kuisti tullaan lasittamaan, samoin uimahuoneen seinät tulevat olemaan lasia. Siihen tarkoitukseen onkin jo hankittuna 3-kerroksiset ikkunalasit.

Uimahuoneen pinta-ala tulee olemaan noin kahdeksan neliömetriä. Sen suuremmalle huoneelle ei ole tilaa, koska kiipeilykivi rajaa huonetta sen yhdeltä sivulta. Vesitilavuutta on laskennallisesti yhdeksän kuutiometriä, joten kastautumaan sopii varmasti, vaikkei pitkää matkaa uimaan pääsisikään. Altaan muoto toki mahdollistaa ympyrän uimisen. Uimahuoneen sisäseinät on tarkoitus laatoittaa itämaiseen kylpylätyyliin. Kuviota mietitään vielä. Ajatuksemme seikkailevat joutsenten ja pylväskuvioiden välillä.

Altaan vesi lämpiää luonnollisesti talviaikaan puulla, vanhalla käytöstä poistetulla lämmityskattilalla. Kesä tehnee tehtäväänsä ja lämmittänee kesäaikaan aurinkoenergialla kirkkaan valokatteen läpi.

Uimahuoneen sijainti talon välittömässä läheisyydessä säästää pihasaunan rakentamiselta. Sama ”tupasauna” palvelee myös uimahuonetta.

Uimahuoneen mallia ja ideaa on käyty katsastamassa Siuntiota myöten. Opittu on, että kate ja seinät ovat välttämättömät niin ettei altaaseen pääse lehtivihreää.

Eläköön talvi ja suunnitteluaika. Vielä viime kesänä uimahuoneen suunnitelma oli aivan toinen. Muutaman yön yli nukkuminen on jalostanut suunnitelmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti