maanantai 9. helmikuuta 2015

Lumilinko

Toissa keväänä lumien sulamisen aikaan meille hankittiin lumilinko. Halvalla saatiin, kun löytyi Savitaipaleelta jonkun isännän navetanvintiltä perimmäisestä nurkasta.

Viime talvena ei lumilinkoa tarvittu, kolaakin käyteltiin vain kerran. Kesällä ei lumilinkoa kohenneltu, kun oli muutakin askaretta. Syystalvella ei yhtään näyttänyt tarvitsevan lumilinkoa. Jos nyt jonkun kerran lunta maassa nähtiinkin, piti sen lähinnä tamppautua pihalle sepelikerroksen sideaineeksi.

Tammi-helmikuun taitteessa saatiin lunta ja tarvittiin linkoa. Vaan eihän se käynnistynyt. Puolisko purki osan ja toisen. Lunta tuprutti. Puolisko korjasi ja värkkäsi. Osti uuden osan, joka mokoma rikkoutui jo asennusvaiheessa. Lunta sen kuin pyrytti. Plussakelillä luistivat lumet liukkaasti alas kaikilta katoilta. Korjaus eteni, vetonaru oli saatu kuntoon, sytytys toimi ja kipinää iski, vaan ei käynnistynyt kone. Puolisko kiskoi ja kiskoi. Naru katkesi taas. Aloimme jo olla motissa lumiluolassa.

Niin päätettiin tilata Savenmaalta härveliin uusi moottori. Lumilinko on nimittäin sen verran järeä, että kunnostaminen jopa upouudella moottorilla kuulemma kannattaa. Vaan nyt emme enää päässeet lumiesteen takia autoilla omaan pihaan saakka. Ovelle sai kahlata lumessa puolisääreen. Lumikola ja kolalapio eivät innostaneet lumenluontiin, sillä tontilla ei enää ollut tilaa, minne lunta siirtää.

Pakko oli hakea keskimmäiseltä naapuripitäjästä lumilinko lainaan. Rikkihän se oli sattumoisin sekin, vaan sen kunnostaminen sentään onnistui reilussa tunnissa.

Voi sitä riemua, kun lumi alkoi lentää! Yks kaks oli meillä polku roskikselle, savustusuunille, talon ympäri takaovelle, tie aitalle ja varastolle sekä keinulle. Tärkeimpänä oli pidetty uraa puuliiterille, joten sinne puolisko oli suihkinut suoranaisen Highwayn.

3 päivää kesti moottorin tuleminen matkahuoltoon. Asennus ”Pohjolan Liikenteen hallissa” - elikkäs taivasalla - myrskytuulisena sunnuntaina, otti oman aikansa. Vaan jopa on oma linko toiminnassa. Antaa vaan tulla lisää lunta. Nyt on kalusto kunnossa. Meiltä voidaan lähteä vaikka urakoimaan .

1 kommentti:

  1. En ole lumilinkoa koskaan kokeillut, mutta varmasti kätevä. Meidän naapuri on puhunut semmoisen hankkimisesta. Eli ehkä odotamme, että heille kotiutuu Cubcadet lumilinko, ja sitten myöhemmin ehkä meillekin kun kuulemme käyttökokemuksista. https://www.osmon-pienkone.fi/epages/osmonpienkone.sf/fi_FI/?ObjectID=23967383&ViewAction=ViewFaceted&FacetValue_CategoryID=23967383&CurrencyID=EUR&CurrencyID=EUR&FacetRange_ListPrice=&FacetRange_ListPrice=

    VastaaPoista