sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Manuaali

Meillä on ollut ilo saada lapsenlapsi muutaman kerran yökylään. Piltin mukana seuraa aina manuaali, jossa meitä isovanhempia ohjeistetaan kulloinkin ajankohtaisiin asioihin.

Ensimmäisellä kerralla manuaali oli kolmisivuinen. Ohjekirjanen käsitteli seikkaperäisesti nukkumaan laittamisen rutiineja, arvioituja päiväunen kestoja sekä korvikemaidon ainesosien suhteita. Luovutin maitokokin roolin suosiolla ukille ja koetin suoriutua muusta. Aika hyvin luottamustehtävästä selviydyttiin. Keinutuoli oli ensimmäisellä kyläilyllä kova sana.

Kun piltti piipahti viimeksi mummolassa yön yli, hän tarvitsi - paitsi ajankohtaisen manuaalin - myös uskomattoman määrän rekvisiittaa. Mukaan oli otettu Nelly-koira tekemään oloa kotoisammaksi. Nelly korvaa piltille sisarusta ja toimii luotettavana leikkikaverina, joka ei hermostu, vaikka piltti kiskoo hännästä nyrkkitolkulla karvaa ja käyttää koiraa kiipeilytukena. Matkaan oli varattu pieni matkalaukullinen tuttuja, rakkaita leluja. Iso kauppakassillinen oli vaatteita, joista mummolla oli lupa vaatettaa piltti mielensä mukaan. Hoitotarvikkeita; vaippoja, tuttipulloja, hiusharjoja ynnä muita oli kassillinen niitäkin.

Tämänkertaisessa manuaalissa oli kokkiukille iltapuuronkeitto-ohjeet. Muista eväistä oli annettu ohjeelliset määrät, jotka lapsen tulisi syödä. Nukkuvellin sekoitussuhde (2 osaa maitoa ja 1 osa velliä) oli sekin muuttunut sitten viime yövierailun.

Neuvolassa oli ohjeistettu, että tuolloin kymmenkuisella lapsella tulee jo olla sääntöjä ja rajoja. Lisäksi oli kerrottu, että tulee pitää huoli siitä, että muut lasta hoitavat, kuten isovanhemmat, ymmärtävät pitää kiinni samoista säännöistä ja rajoista. Kotona ollaan kuulemma tiukkoja siitä, ettei piltti saa istua jääkaapissa eikä tiskikoneessa. Manuaali ohjeisti mummoa ja ukkia muistamaan tämän säännön.

Meidän jääkaapissamme alimpana on kahdessa kerroksessa vihanneslaatikoita, joten ei piltillä ole vielä nykymitoilla mahdollisuutta päästä alahyllylle istumaan. Vielä huvittavampi meistä oli tuo kielto tiskikoneeseen istuutumisesta. Meillä tiskikone on sijoitettu ergonomisesti oikealle korkeudelle siten, että koneen saa täytettyä ja tyhjennettyä kumartelematta. Miten piltti kaapistoon ja tiskikoneeseen kiipeäisi, kun koneen alareuna on 60 sentin korkeudella. Näistä säännöistä meidän oli helppo pitää kiinni. Hampaidenpesusta taisimme fuskata ja yöpukua emme muistaneet laittaa tarpeeksi ajoissa päälle. Ohjeen mukaan nimittäin yökkäri olisi pitänyt pukea klo 20, jotta piltti tietää nukkuajan lähestyvän. Omaan nilkkaanhan tuo lapsus kolahti. Nukkumaanmeno venähti liki puoleen yöhön, vaan huitaisimme sitten korvaukseksi kaikki aamusta puoleen kymmeneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti