lauantai 11. kesäkuuta 2016

Turjotusviikot





Olen tainnut joskus aiemminkin kertoa turjotusviikoista, mutta kerronpa taas.  Luulen, että jos nyt ei nimitys, niin asia itsessään, on tuttu monelle muullekin.

Turjotusviikot tarkoittavat minun kielessäni koulujen kesäkeskeytyksen ensimmäisiä viikkoja.  Aikaa, jolloin ei jaksaisi olla ollenkaan sosiaalinen.  Koulutyö on tunnetusti varsin sosiaalista puuhaa.  Ainakin paljon sosiaalisempaa kuin tehdastyö tai vaikkapa tietokoneen kanssa työn tekeminen.  Sosiaalisia suhteita on koulutyössä moneen suuntaan; oppilaisiin, työkavereihin ja vanhempiin nyt ainakin. Sosiaaliset suhteet väsyttävät.  Loman alkaessa sosiaalisuus on käytetty aika lailla loppuun ja tekee mieli vain turjottaa itsekseen ja omine ajatuksineen.

Olen huomaamattani rakentanut työn ja loman väliin, näille turjotusviikoille, varsinaisen siirtymäriitin, jonka kautta siirryn lomaan.  Tuo siirtymäriitti antaa oikeutuksen turjotuksen tarpeelleni.  Saan olla yksin ja epäsosiaalinen. Olen niin kiireinen ja kiinni hommassani, etten ehdi tapaamaan ketään, saati kahvittelemaan seurallisesti.  

Teen perinteisesti kesäloman ensimmäisillä viikoilla talven polttopuut halkomakonetta apuna käyttäen.  Tarvitsen hommaan avuksi vain moottorisahan käyttäjän niin, että joku pätkii minulle pidemmät pöllit pölkyiksi.  Pölkyt saan klapikoneellani halkaistua niin pieniksi että ne sopivat hyvin takkaan.  Tämä homma on jokavuotinen tärkeä ja toimiva siirtymäriittini.  Pää tyhjenee kouluasioista.  Kesäinen tuuli huuhtoo raikkaassa  ulkoilmassa pääni korvasta korvaan.  Keho saa terveellistä rasitusta.  Saanhan bodata isompien pölkkyjen kanssa oikein kunnolla.  Illalla ei ole nukahtamisvaikeuksia, kun keho on väsyksissä ruumiillisesta työstä.  Ja mikä ihan kaikkein parasta; saan nähdä työni jäljen, kun pinot liiterissä kasvavat päivä päivältä ja pian on koko turvekattoinen rakoliiteri täynnä kuivuvaa polttopuuta.

Tänä vuonna pilkoin puita kokonaista viisi päivää.  En nyt aivan aamusta iltaan, mutta monen tunnin rupeamia kumminkin.  Sää suosi työskentelyäni.  Ei ollut liian kuuma ja tuuli karkotti itikat kimpustani.

Siirtymäriitti teki tehtävänsä.  Nyt on turjotettu tarpeeksi.  Olen siirtynyt lomaoloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti