torstai 30. kesäkuuta 2016

Pensionaatti



Vanhastaan ovat opettajattaret tainneet pitää kesäpuuhanaan pensionaattia eli täysihoitolaa.   Opettajattaret mainitaan pensionaatin ylläpitäjänä ainakin Vasikkasaaren ja Suursaaren pensionaattien historiasta kertovissa teksteissä.  Lienee siis aivan paikallaan, että opettajan koulutyön kesäkeskeytykseen oikeutettu opettajatäti vielä nykyäänkin pitää jonkinmoista täysihoitolaa taikka majataloa.

Arvasittekin jo varmaan, että Rapakiven kesäajan täysihoitolasta on puhe.

Talvisaikaan meitä Rapakiven vakioasukkaita huhuilee ja haahuilee tässä aika isossa talossa vain kolme ihmishenkeä ja yksi punertava kissa.  Kesäversio vuosimallia 2016 tuntuu olevan viisi ihmistä ja kaksi kissaa - punertavan lisäksi myös harmaaraitainen.  Jotakuinkin samaan malliin on väkimäärä vaihdellut kesän ja talven välillä jo monen vuoden ajan. Kesämajoittujat ovat vuosien saatossa vaihdelleet, joskin muutama Rapakiven pensionaattia vakiopaikkanaan pitäväkin toki on.  Harvoin ovat kaikki täysihoitolaiset olleet omia, vaan omat ovat tuoneet tullessaan kavereitakin.  Joinakin kesinä eläinkanta on täydentynyt koiralla, tänä kesänä tosiaan toisella kissalla.

Näin pensionaatin ylläpitäjän näkökulmasta hommassa on muutama haastekohta.  A. Talvisesta omasta rauhasta luopuminen on ajoittain tuskallista.  Se ikioma sohvannurkka ei aina olekaan vapaana rompsunlukijan röhnöttämistä varten.  Sohvankäyttöoikeus - luonnollisesti - kuuluu myös pensionaatin asiakkaille.  B. Villa Rapakiven toiminnalliset kulut kaksinkertaistuvat kesäaikana.  Vettä, vessapaperia ja kananjalkoja kuluu kaikkea tuplaten. Ymmärrettävää tämäkin tietysti - kun asukasmäärä kasvaa, kasvavat kulutuksetkin.  C. Tämän päivän pensionaattiasiakkaat eivät kykene noudattamaan ruoka-aikaa.  Entisaikaan pensionaattiasiakkaat ovat dokumenttien mukaan kokoontuneet emännän kattamaan ruokapöytään nauttimaan yhteisistä aterioista. Tämän päivän täysihoitolaiset käyvät töissä, kuka milläkin aikataululla.  Pensionaattiemäntä ei saa selkoa, milloin nostaisi kuuman kattilan pöytään ja tarjoilisi viihtyisän yhteisen aterian.  Nonstop-tarjoilua taas ei kesähelteellä jaksaisi ylläpitää.  Uuni kuumentaa koko talon ja hiki saa pensionaatinpitäjän verenpaineen nousemaan.

Pensionaattitoiminnassa on toki omat hyvätkin puolensa.  Emme käytä maksuna rahaa - emme kyllä kybervaluutta bitcoiniakaan.  Olemme siirtyneet ajassa taaksepäin ja suoritamme korvauksia vaihdantatalouden lakien mukaan, palveluina.  Eräs kesäasukas maksaa täysihoitoaan vastaamalla kesätalouden pyykkihuollosta.  Rahanarvoista palvelua ilman muuta sekin!  Kesäkissan ansioksi ja olonsa oikeutukseksi on varmaan luettava se, että Rapakivessä saatiin tänä vuonna matot pestyä jo ennen juhannusta.  Kolli mokoma ei näet perustanut hiekkalaatikkoon laitetuista puupelleteistä ja lirautteli kesäkotinsa nukkamatoille.  Tuskinpa olisi pensionaatissa muuten tullut tartuttua painepesuriin vielä kesäkuussa - joten kiitokset Kaapolle kannustuksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti