keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

Voihan vaippa!



Uppo-Nallen voimasana taisi olla "Voihan vaippa!"  Koulun pihalla olen kuullut haukkumasanana entisen tutun "vellihousun" lisäksi myös "vaippahousu"-nimityksen.  Vaan enää ei vaippa ole nolo eikä haukkumus, vaippa on ylennetty juhlien kohokohdaksi ja kakkutarpeeksi.

Amerikoista meille ovat pikkuhiljaa rantautuneet monenmoiset uudet juhlat ja juhlatavat. Halloweenit, sulhasen kavereineen häissä esittämät vitsikkäät tanssit ja ehkä uusimpana vauvakutsut, eli baby showerit vaippakakkuineen.

Tuo vaippakakku oli minulle kesän alussa vielä uusi asia, mutta nyt olen vihkiytynyt sellaisten tekemiseen kolmen kakun verran.  Helppohan tuohon oli paneutua, kun googlettimesta löytyi ohjetta, neuvoa ja kuvia ihan aakkosista alkaen.  

Meillä Pohjois-Karjalassa on rotinoiden viemisen perinne edelleen voimissaan.  Rotinat ovat uuden vauvan perheeseen vietäviä ruoka- ja vaatelahjoja.  Perinteisesti rotinoiksi on viety vakallinen karjalanpiirakoita, pullarinkeli ja täytekakku.  Useinmiten mukana on ollut vielä pehmeä paketti vauvalle, potkuhousut tai villanuttu.  Ajatuksena on tietysti uuden tulokkaan lämmin muistaminen ja sekin, ettei tuoreen äidin ole tarvinnut hätäillä kahvipöytään katettavista tarjottavista vauvanihastelijoiden tullessa tervehdyskäynnille.  

Amerikanihme, vaippakakku, voisi olla uudempaa rotinaperinnettä meillä Suomessakin.  Muoto on vanha tuttu ja juhlava, mutta kaikki kakun sisältö onkin alusta loppuun saakka itseään vauvaa varten.  Rullattujen vaippojen lisäksi kakkuun voi rusettien alle upottaa tuttipulloja, öljy- ja rasvatuubeja, korvikemaitopakkauksia - mitä vain asiaankuuluvaa sattuu keksimäänkin!  Varsinainen hyvän mielen askartelu tekijälle ja takuulla mieleinen tuliainen kakun saajalle.

Harvoin olen heinäkuussa neulonut.  Neulominen on tyypillisesti ollut syystalvien puuhaa, tähtäimessä pukinkontti.  Nyt sain kuitenkin niin hauskan neuletilauksen, että ostin kauniinväristä Nalle-lankaa ja laitoin pyöröpuikot suihkiman heinäkuisena sunnuntaina.  Minulta toivottiin siis  "toukkapussia".  Taas jouduin googlettelemaan ohjetta ja kuvaa moisesta.  Kyseessä ei ole mikä tahansa täkypussukka, vaan villainen jättisukkaa muistuttava kapalo vastasyntyneelle turvaksi ja lämpimäksi.  Suomalaisen  kätilötädin keksintöä on nyt levitetty alkuun sairaaloiden välityksellä ympäri Suomen ja viety ulkomaillekin.  Käsityöbloggarit ovat jalostaneet ideaa ja jakaneet ohjetta edelleen.  Helppo ja hauska hyvän mielen työ tämäkin.  "Kaksi oikein ja kaksi nurin" sujuu yhtä lailla tv:tä katsoessa kuin aurinkotuolissakin.  Jos se vielä tuo vauvan äidille iloa ja vauvalle turvallisen ja lämpöisen olon, voiko muuta toivoa!?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti