lauantai 10. syyskuuta 2016

Sadonkorjuuaikaan



Olen pitänyt tapoinani raportoida syksyllä satokauden tuloksista. Teille molemmille lukijoilleni on jo varmasti käynyt selväksi, että en todellakaan ole mikään viherpeukalo. Keväistä intoa on aina hurjasti enemmän kuin tarvittavaa taitoa ja osaamista.

Viime syksynä tyhjensin kasvihuoneestani kiinteät multalaatikot ja päätin uudistaa hommaa. Tänä kesänä kasvattelinkin sitten kasvihuoneessani tomaatteja trendikkäissä kasvusäkeissä.  Se ei ollut onnistunut kokeilu. Tomaateilla oli aivan liian matalasti multaa eikä säkkiin kasteleminenkaan oikein onnistunut. Matala multapatja olisi tainnut tarvita minua paljon ahkerampaa kastelijaa. Ensi kesänä laitan kasvihuoneeseen varmaan vain pöydän ja tuolin lukupaikaksi ja kasvatan ehkä muutamaa kirsikkatomaattia isoissa syvissä ämpäreissä.

Kasvihuoneen kulmalle laitettu kylpyamme sen sijaan osoittautui mainioksi perunapelloksi. Lämmin uusi multa valurautaisessa kylpyammeessa oli mitä parhain Siiklin kasvualusta. Viidestätoista perunasta tuli monen ruokaveron kesäperunat. Mikä hauskinta, tulin harjoitelleeksi uuden opetussuunnitelman mukaista "ilmiöpohjaista opetusta". Kuskasimmehan Piltin kanssa vappuna multaa ammeeseen, istutimme sinne yhdessä siemenperunat äitienpäivänä ja kiskoimme varsista ruokaperunoita heinäkuussa. Ilmiö, mikä ilmiö! Ruoan tie tuli tuli tutkittua.

Kiinalainen kohopenkkini tuotti runsaasti kesäkurpitsoita. Suuren suuriksihan ne eivät toki ehtineet, niin malttamattomia syöjiä me olemme. Saattoi penkissä tietysti olla jonkinasteinen voimanpuutoskin - mene ja tiedä! Lavankauluslaatikossa on vielä osa porkkanoista nostamatta. Lienenkö ostanut jotain mutanttisiemeniä vai mistä mahtoi johtua se, että tosi monet porkkanoista kasvattivat ylimääräisiä haaroja. Näytti aivan siltä, että porkkanoilla olisi ollut "vartalon" lisäksi kädet ja jalat.

Kukkapuolella meni sentään sikäli hyvin, että sain pidettyä hengissä kaikki hankintani. Aion ottaa talveksi sisälle muutaman pelargonin, maljaköynnöksen ja monta murattia. Vuoden takainen muratti viihtyi viime talven luokassani ja on rehottanut nyt kesän kukkapenkissä. Ei kai siinä auta muu kuin siirtää hänet entistä isompaan ruukkuun ja ottaa taas talveksi koululle.  Muutama tämänkesäinen murattihankinta saa samoin lähteä oppimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti