maanantai 8. toukokuuta 2017

Kasvihuoneremontti

Hartiapankkirakentajien yhteisestä hiljaisen tiedon pankista löytyy sellainen fakta, että vihdoin kun kaikki on saatu jotakuinkin valmiiksi, saakin alkaa jo remontoida sieltä alkupäästä.

Rapakiven torppaan kuuluu tätä nykyä päärakennuksen lisäksi seitsemän rakennusta taikka rakennelmaa. Siihen on toki laskettu jo kaikki rakennelmat roskismökkiä myöten.

Ensimmäinen lisärakennelma Rapakivessä oli kasvihuone. Se tehtiin heti ensimmäisenä kesänä. Runko tehtiin kuistirakennelmien ylijääneistä materiaaleista. Lattiaksi viriteltiin vanhat, meille jostain kiertäneet ratapölkyt. Seinät valmistuivat lahjaksi saaduista ikkunoista. Vain kattoon hankittiin uutta valokatetta.

Puolisko intoili ja rakensi kiinteät kasvulaatikot kiertämään kasvihuoneen kolmea seinämää. Toisella pitkällä seinustalla on hylly kasvihuoneessa tarvittaville ruukuille ja tarvikkeille, toisella seinustalla puolestaan on orsi tomaattien sitomista helpottamassa tai amppeleiden ripustuskannakkeeksi.

Sisutuslehtiä selatessa ja tv:n puutarhaohjelmia katsellessa olin huomannut, että haluaisin kasvihuoneeltani jotain muuta ja uutta. Haluaisin sijoittaa sinne pienen pöydän ja tuolin. Haluaisin viettää kasvihuoneessani aikaa lueskellen ja teetä siemaillen. Tähän astihan kasvihuoneessa on käväisty vain kastelemassa ja nyppimässä varkaita tomaatin varresta. Ei siellä ole aikaa vietetty, ei viivytelty, eikä viihdytty.  Vaan jatkossa on toisin!  

Tyhjensin kasvihuoneen tyhjäksi ihan kiinteiden kasvulaatikoiden reunalaudoitusta myöten. Seuraavaksi kuskasin aika monta puutarhakärryllistä pihakiviä tontin perille ja kasvihuoneen lattian pinnoitteeksi. En kiinnittänyt kiviä mitenkään, vaan ladoin ne vain vieri viereen. Nythän minulla onkin lämpöä varaava lattia, joka hohkaa ja huokuu kasveille lämpöä yöaikaan. Näin ainakin uskon. 120cm leveään ja 250cm pitkään tilaan sopi se toivottu pöytä ja pari pientä tuolia aivan mainiosti. Eikä tämä teehetken ryhmä vienyt puoltakaan tilasta. Toiselle reunalle sijoitin lattiatasoon isot ruukut pensastomaatteja varten ja siihen aisaan sopii ripustamaan ainakin kahdeksan amppelia. Minulla on kasvamassa amppelitomaatin taimia ja saatanpa laittaa rivistöön jonkun amppelimansikankin. Vaikkapa vain Piltin ja Pirpanan vierailuja varten.

Remontti oli edullinen. Tärkein työ tehtiin purkamalla.  Pihakiviä ei tarvinnut lähteä erikseen hankkimaan, vaan hyödynsin pihaan jääneen kasan pohjan. Ehkä olennaisinta tässä remontissa oli  asian uudelleen ajattelu ja sitä kautta tilan uudelleen hahmottaminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti