sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Allakka uusiksi

Vielä ei ole Riina-mummo niin dementti, etteikö muistaisi tästäkin aiheesta kerran aikaisemmin kirjoittaneensa.  Asia ei silloin edennyt kansalaisaloitteeksi asti, joten yritän uudelleen. Asiahan on niin, että kalenterissamme on jotain vikaa.

Vuoden kierto ei ole enää siinä asennossa kuin vaikka kolmekymmentä tai neljäkymmentä vuotta sitten. Silloin talvella oli lunta ja joulun ja vuodenvaihteen tienoossa paukkuivat kunnon pakkaset. Koulun loppuessa touko-kesäkuun vaihteessa alkoivat kesäkelit. Kesällä oli lämmintä, vaikka joskus toki sateistakin. Syksyllä satoi ensin vettä ja loka-marraskuussa talvi alkoi kolkutella oville.

Nyt on samaa tylsää ja tympeää keliä yhtä lailla jouluna, juhannuksena kuin vappunakin. Lämpöä +5 astetta, kylmä tuuli ja jotain epämääräistä sadetta. Tämän voi varmistaa jokaisen torikauppiaan muistiinpanoista. Varmasti muistavat Loviisan markkinoiden sään viime vuoden aikana.

Kalenteri on sopimusasiakirja. Aikoinaan tutkijat ja tiedemiehet ovat koettaneet keksiä sopivaa systeemiä ajan kulun määrittämiseen. Länsimaissa päädyttiin tähän yhä voimassa olevaan gregoriaaniseen kalenteriin vähitellen. Venetsiassa ja Ranskassa tähän sopimukseen sitouduttiin
jo vuonna 1582, aika yleisesti siihen liityttiin Euroopassa 1700-luvulla - Suomessakin 1753 - mutta Venäjällä vasta 1918.

Kiinassa ajanlasku kulkee edelleen kahta kalenteria käyttäen. Kiinalainen ja länsimainen kalenteri kulkevat rinnakkain. Kiinalaisen ajanlaskun mukaan tämä vuosi alkoi 28.1.2017 ja sitä riittää 28.2.2018 saakka. Kiinalaiset ovat kalenterinsa kanssa aikamoisen tarkkoja, onhan heillä pyritty yhdistämään kuun kalenteri ja auringon kalenteri. Kiinassa on ollut edistynyttä tiedettä ja tutkimusta jo kauan ennen Pohjois-Euroopan asuttamista. Mistä sen tietää, vaikka sikäläinen allakka toimisi meilläkin nykyistä paremmin!?

Minä olisin aivan valmis nytkäyttämään kalenteria muutaman viikon eteenpäin. Jos meillä olisi ollut vuodenvaihde tuossa kiinalaisen kalenterin kohdassa 28.1. olisi meillä ollut talvinen uusi vuosi. Nyt olisi vielä nelisen viikkoa matkaa vappuun, jolloin sopisi toivoa, että sää olisi keväisempi ja suosisi ulkoilmaelämää ja piknik-retkiä. Jos juhannus sijoittuisi samalla logiikalla heinäkuun puoliväliin, saattaisi keskikesän juhlan mökkireissulta voida jättää villasukat pois matkasta. Viime vuosina elokuulle osuneet helleviikot olisivat koulujen alkaessa ohi ja talvikin tulisi ajallaan.

Niinpä Riina tekee aloitteen Suomen siirtymisestä kiinalaiseen ajanlaskuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti