lauantai 3. helmikuuta 2018

Google-käännös

Sain edelleentoimitettuna erään viestiketjun. Sinne väliin oli putkahtanut varmaankin googlen käännösohjelmalla tehty käännös. Alkuperäistä viestiä en osannut eksoottisemmasta alkukielestä tutkailla, mutta käännös oli hilpeä. Se meni tarkalleen ottaen näin: ”Mina olin pari päivä tilassa ja seal en ole internettia. Minulla on tällä hetkellä melko huono tila, työta en paista ja taskut ovat niin tyhjiä. Yritän tehdä kaiken löytääksesi työpaikan uudelleen. Nainen on myös jo melko huono. Minun täytyy löytää työpaikka tammikuussa.”

Käännösviesti jäi mieleeni kummittelemaan. Käyttääkö kirjoittaja nuorisokieltä ja kertoo olevansa ”tiloissa”? Ainakin joku vuosi sitten nuoret käyttivät tuommoista ilmaisua, kun olivat jostain innoissaan, tohkeissaan taikka haltioissaan. Vai onko kirjoittaja viettänyt viime päivät petipotilaana? Vanhat ihmiset sanoivat lapsuudessani sänkyä tilaksi, tilavaatteita tuulettelen vielä minäkin silloin, kun vien täkit ja tyynyt ulos.

Hänen tilansa on melko huono. Puhuuko hän terveydestään, maatilastaan vaiko yleisellä tasolla   rahatilanteestaan? Mitä hänen työnsä mahtaisi olla? Hänhän kertoo, ettei paista työtä. Olisiko sittenkin kyseessä pihvinpaistaja eikä mikään maatilallinen?  Mitä muuta työtä sitä voisikaan paistaa? Renkaiden pinnoittamisprosessissa taidetaan puhua paistamisesta. Ehkä kyseessä on työnsä menettänyt vulkanoija, jolla on nyt taskut tyhjinä.

Kenelleköhän hän sitä työpaikkaa etsii? Itselleen vaiko henkilölle, jolle kirjoittaa? Vai onko työpaikka kadonnut sumun keskelle, kun hän etsii sitä uudelleen?

Mutta entäs tuo huono nainen? Onko mies sittenkin eksynyt joron jäljille, sotkeutunut huonoon seuraan ja menettänyt reissulla rahansa? Puhuuko hän vaimostaan? Millä lailla vaimo olisi ”jo melko huono”? Onko vaimokin sairaana? Onko vaimoihminen jo vanhuuttaan heikko? Eikö vaimokaan kykene tienaamaan, kun kirjoittaja vielä lopussa palaa työpaikan etsimiseen tammikuussa?

Voi tämän viestin perusteella ei tule hullua hurskaammaksi!  Ja toisaalta tämän viestin pohjalta voi kuvitella monta erilaista tarinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti