sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Neljän saunan loukussa




Aikoinaan laman tullen ja asuntokaupan hidastuessa puhuttiin kahden asunnon loukusta. Ihmisiä varoiteltiin ostamasta uutta asuntoa, ennen kuin entisen asunnon kauppa oli valmis, jottei asunnonomistaja vaan joutuisi kahden asunnon loukkuun – maksamaan määräämättömän pitkäksi ajaksi  kahden omistamansa asunnon kuluja. Varoittavia esimerkkejä riitti asiasta kertomaan ja sureksimaan kohtuuttomiksi paisuvia asumisen kulujaan.

Nyt saatte pohtia kanssani, onko neljän saunan loukku pahempi vai kukaties kuitenkin helpompi tilanne kuin tuo kahden asunnon loukku.

Olemme itäsuomalaista saunakansaa ja meidän mielestämme asunnosta puuttuu jotain aivan olennaista, jos siinä ei ole saunaa. Rapakiven torpassa on siis sauna. Syksyllä ostamallamme Datšalla saunoja on kokonaista kolme kappaletta. On alkuperäinen Datšan rakentamisen aikoihin rakennettu sauna, vihreä 1970-luvulla rakennettu sauna ja kevythirsinen 2000-luvun sauna. Kaikki eivät ole enää kylpykunnossa.

Luulen, että Datšan entinen omistaja on halunnut säilyttää rakennukset kunnioituksesta saunatonttua kohtaan. Ovathan suomalaiset vanhastaan tienneet, että saunatonttu varjelee saunarakennusta muun muassa tulipalolta, jos tontun pitää suosiollisena. Ei kai silloin haluta tontun asumusta purkaa!?

Saunatonttu sen sijaan näyttää ottaneen uuden saunan käyttöön siirtymisen mitä suuremmassa määrin henkilökohtaisena loukkauksena ja lopettaneen saunasta huolehtimisen saman tien. Punaisen saunan katto oli viime lokakuussa jo aivan liki lattiaa. Sen katolle oli joskus vuosia sitten pudonnut iso vaahteran oksa ja saunan katto oli notkahtanut oksan painosta. Itse asiassa kattoa piteli erossa lattiasta enää katon ja lattian väliin vahingossa kiilautunut lumikola.

Saunatonttu on velmu veijari. Se keksii mielensä näyttämiseen tempun ja toisenkin. Kun punaisen saunan jälkeen käyttöön otettu vihreä sauna oli jätetty pois käytöstä ja siirrytty saunomaan somaan hirsisaunaan, antoi saunatonttu rakennuksen toisen pään vajota soiseen hetteikköön. Myhäili varmaan partaansa ja tuumasi: ”Siitäs saitte!”

Eiköhän saunatonttu lie lopulta muuttanut itsekin uuteen saunaan nauttimaan sen puhtaudesta ja lempeistä löylyistä. Onhan sitä toki yhdessä saunassa yhdelle pienelle tontulle aivan riittävästi vastattavaa.

Me uskomme, ettei tonttu enää pahastu vanhojen rakennusten poistamisesta ja aiomme pikimmiten päästä Datšallakin yhden saunan tilanteeseen. Silloin saunojen kokonaismääräksi muodostuu kaksi ja se sentään on aika lailla hallittava tilanne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti