maanantai 8. huhtikuuta 2019

Tavoitteena datšasta huvila




Puoliskon ja minun yhteistä lempipuuhaa ovat pihaohjelmien katselu ja omien pihapuuhien suunnittelu sekä toteutus. Huvilat ja huussit, Kotoisat ja jopa Ruudun aarteena olevat Edenit ovat katselussa. Mikäli olet kuullut tästä aihepiiristä jo tarpeeksi, suosittelen vaihtamaan sivua. Jos sen sijaan datša-projekti Pohjois-Karjalassa kiinnostaa, voit jatkaa eteenpäin.

Syksyllä vapaa-ajan asuntoa ostaessa nimesimme paikan Datšaksi. Nimi tuli siitä, että paikka on selkeä korjaus- ja perusparannuskohde. Tontti on metsäinen ja kaipaa harvennusta. Ranta on soistunut ja tarvitsee kunnostusta. Talo on ollut vuosia kylmillään ja kaipaa paitsi hormin nuohousta, myös maalia sisä- ja ulkoseiniin. Piha-alue on sekin villiintynyt ja sen raikkoamisessa on puuhaa niin raivaussahalle kuin -saksillekin.

Venäläisten datšat ovat meidän Datšamme tapaan kaikkea muuta kuin sliipattuja puuhapaikkoja, kun taas ruotsalaisten huvilat ovat pikemminkin lokoisaan lomailuun ja rapukesteihin varustettuja kesäkartanoita. Kumpaakaan näkemättä olen näin ymmärtänyt… Suomalaisten vapaa-ajan asunnoissa on ymmärtääkseni paitsi näitä, myös kaikkea tältä väliltä. Idän ja lännen tavathan tapaavat meillä sekoittua.

Pihaohjelmista olen oppinut sellaisen viisauden, että ensin kannattaa elää hankkimassaan paikassa vuosi ja alkaa tehdä parannuksia vasta sitten. Vuosi on meidänlaisten nopeasyklisten ihmisten ajattelussa aivan liian pitkä aika. Syksyllä otettiin valokuvia ja talvi on tehty suunnitelmia niiden pohjalta.

Ensin oli aivan selvää, että 1950-luvun retrotuvassa pysytään ajan tarpeistolle ja värimaailmalle uskollisina. Nyt ollaan kuitenkin maalaamassa kaikki seinät ja katot valkoisiksi. Samalla alkavat vanhanvihreän sävyiset ovenpielet, ikkunanpuitteet ja porraskäytävät jo arveluttaa. Ulkomaalaus on tällä tietoa päivittymässä haalistuneen vihreästä kenties jopa hieman murrettuun valkoiseen.

Siitä se sitten lähti! Meinaan ajatus siitä, että Datšaa voitaisiin jalostaa huvilamaisempaan suuntaan. Ajatuksissamme valkoinen oli huvilan väri. Mielikuviemme huvilassa on lasikuisti ja jos sellaiseksi voidaan laskea 3-ikkunainen lammelle päin katsova kylmä eteinen, niin toki Datšassa on huvilapotentiaalia.  Tietysti muuttuminen huvilaksi vaatii 1970-luvun muovimattojen repimistä pois lattiasta ja muovimaton  korvaamista puulattialla, jollei nyt sitten alta sattuisi löytymään aitoa ja alkuperäistä lankkulattiaa. Piha-alue on jo aloitettujen raivausten myötä selkiytymässä. Mikäli puoliskon visio rannan kunnostamisesta toimii – ja miksei se toimisi – vapautuu ranta-alue kesäiselle oleskelulle ja ruoanlaitolle. Jos puoliskon villinpuoleinen suunnitelma lammella liikkumiseen rakennettavasta lautasta toteutuu, taidamme olla jo aika lähellä huvilaa.

Huussisuunnitelmia meillä on parikin erilaista, joten huvilan ja huussin hengessä edetään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti