tiistai 22. lokakuuta 2019

Matkailu murroksessa




Muistan ajan, jolloin lomamatkalle varustauduttiin tähän tapaan: Ensin haettiin lähikaupungin matkatoimistosta matkaesitteitä. Finmatkat, Aurinkomatkat, Spies, Tjäreborg ja monta muuta oli painattanut omat kiiltäväsivuiset ja värikylläiset esitteensä, joista matkaa pääsi haaveilemaan. Kun valinta oli sitten muutaman illan taikka viikkojen kotiharkinnan jälkeen tehty, saatettiin mennä uudelleen matkatoimistoon varaamaan matkaa. Olihan toki myös mahdollista soittaa matkatoimiston myyntipalveluun ja varata matka. Ensin tuli postissa sellainen pienempi lasku, varausmaksu. Sen maksamisella varmistettiin lopullisesti matkallelähtö. Sitten tuli postissa kirjekuoressa ja postimerkillä taikka frankeerausleimalla varustettuna loppulasku, matka-asiakirjat ja matkalaukkuihin kiinnitettävät lipakot. Tässä vaiheessa matkavalmisteluja käytiin hankkimassa filmiä kameraan.  Harkittiin, riittääkö matkalle yksi 24 kuvan rulla, otetaanko 36 kuvan rulla vaiko hurjat kaksi 24 kuvan rullaa. Aikanaan sitten mentiin lentokentälle, jossa oli opas kyltin kanssa vastassa ja opastamassa lentokenttärutiineissa. Toisinaan sama opas lensi matkalaisten mukana kohteeseen, toisinaan taas kohteessa oli toinen opas bussin kanssa matkaryhmää vastaanottamassa ja matkalaisia hotelleihin toimittamassa. Opas paimensi matkaryhmäänsä tapaamalla reissulaisia päivittäin hotellin aulassa ja ratkoen pieniä reissupulmia. Oppailta sai varata retkiä vaikka ”kreikkalaiseen iltaan”,  ”possujuhlaan” tai ”vuoristoretkelle”. Omin toimin retkeileviä katseltiin vähän karsaasti; ”mitä lienevät nuukailijoita taikka köyhäläisiä…”

Toista on nyt. Matkan varaaminen netistä käy niin ketterästi, että tarve katalogeille, matkatoimistovirkailijoille ja kohdeoppaille on käynyt vähiin. Katalogin sijasta netti on pullollaan kuvia ja tarinaa maailman joka kolkalta. Käytännössä jokainen maailmalla matkaava jakaa omia reissussa rajattomasti räpsittyjä kännykkäkuviaan ja tarinoitaan sosiaalisen median kautta ja toimii mainosmiehenä ja -naisena aivan siinä missä reissubloggarit tai matkatoimistot. Maailma on avoinna. Jokainen osaa mennä lentoyhtiön sivuille ja varata lennot haluaamaansa kohteeseen. Majapaikaksi voi toki valita hotellin, mutta muitakin vaihtoehtoja on aivan samalla lailla muutaman klikkauksen päässä. Budjettimatkaaja saattaa valita yöpaikakseen yksityisen henkilön vuokraaman airbnb-huoneen taikka -huoneiston. Sitä paitsi sellaisen saattaa löytää pikkurahalla ja aivan haluamastaan paikasta. Omin toimin retkeileminen käy vallan luontevasti. Jokainen osaa puhua ”kielillä” sen verran että saa neuvoteltua taksimatkan tai ostettua lipputoimistosta lipun paikallisbussiin tahi -junaan.

Luulenpa, että meidänkin omatoimimatkojen kuvilla on saatettu rohkaista muutamaa tuttua, kaveria ja kukaties tuntemattomiakin lähtemään Baltian maihin ja Puolaan saakka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti