lauantai 11. tammikuuta 2020

Elokuvat, jotka kestävät monta katselukertaa




Amerikkalaisissa elokuvissa ihmiset toisinaan katselevat jotain elokuvaa, jonka osaavat suunnilleen repliikkejä myöten ulkoa. Kaipa meillä suomalaisillakin on tuollaisia monta katselua kestäviä ikisuosikkeja. Luulen monen suomalaismiehen nimeävän Tuntemattoman sotilaan monen katselun elokuvaksi. Luultavasti nimeäjä vielä mainitsisi, mikä kolmesta versiosta katseltavaksi kelpaa.

Minun kolme tärkeää elokuvaani ovat Forrest Gump, Hiljaiset sillat ja Uneton Seattlessa. Näillä kaikilla on minulle jokin tärkeä merkitys taikka yhtymäkohta omiin tapahtumiin. Nämä olen katsonut useaan kertaan ja tulen varmasti katsomaan vielä monesti. Löydän niistä joka kerta jotain hienovaraista ja tärkeää uutta.

Tein aikoinaan graduni vammaishuumorista. Tutkimme parini kanssa sitä, miten vammaisista kerrottuihin vitseihin suhtautuvat vammaiset henkilöt ja miten taas niin sanotut terveet nuoret aikuiset. Tutkimuksen tulos oli se, että vammaiset henkilöt suhtautuivat vammaishuumoriin sallivammin kuin terveet ihmiset. Ilmeisesti vammaton henkilö varoo liikaakin sitä, ettei vain loukkaisi. Vammainen henkilö sen sijaan on usein ihan sinut vammansa kanssa ja silloin asiasta saa vitsaillakin. Forrest Gumpissa kuvataan älyllisesti kehitysvammaisen miehen olemusta ja elämää kauniisti ja kunnioittaen. Elokuvassa on monta herkkää ja kaunista anekdoottia, kuten suklaarasia elämän vertauskuvana. Forrestin äiti kuulemma aina sanoi, että elämä on kuin suklaarasia – koskaan ei tiedä, mitä saa. Höyhenen leikillä tuulessa on oma sanomansa silläkin.

Hiljaiset sillat liittyy mielessäni aina kuopuksen syntymään. Olimmehan menneet illan suussa Porvooseen ajatuksella, että tänään se vauva syntyy. Sairaalasta meidät kuitenkin lähetettiin vielä kaupungille kävelemään, kun vaikutti siltä, ettei tulija niin kovin kiireinen ole. Teimme työtä käskettyä ja kävelimme näyteikkunaostoksilla aikamme, kunnes menimme elokuviin katsomaan Hiljaiset sillat. Clint Eastwoodin ohjaama, tuottama ja näyttelemä elokuva oli varmaan ensimmäinen Eastwood-filmi, jonka katsoin. Sittemmin olen katsonut monta. Tuo uskomaton vähäilmeisyydessään niin paljon viestivä näyttelijä on tänä päivänä yksi suuria suosikkejani, siinä missä Hiljaisten siltojen vastanäyttelijä Meryl Streep.

Uneton Seattlessa kertoo siitä, miten pikku poika järjestää surun murtamalle isälleen naisseuraa. Lapsi on uskomattoman kekseliäs soittaessaan radio-ohjelmaan ja kertoessaan isän tarvitsevan uuden vaimon. Kaunis tarina ja lapsen keskeinen rooli tekevät tästä yhden minun suosikkileffoistani. Ehkäpä se samalla tuo mieleen esikoisen keskeisen roolin puoliskon työnsaannissa. Asuimme tuolloin vielä Itä-Suomessa. Esikoinen oli 3-vuotias, kun puolisko oli jättänyt urakkatarjouksen 3-tien hirviaitojen pystyttämisestä.  Projektipäällikkö soitti ja kertoi, että tarjous oli hyväksytty. Viestin vastaanotti lankapuhelimessa selkeäsanainen 3-vuotiaamme. Hän oli jopa hakenut kynän, jotta pystyi ottamaan muistiin puhelinnumeron, johon puoliskon tulisi soittaa. Paha vain, että siitä vihreästä sahanteräkuvioisesta tussiviivasta ei erottunut numeroita. Kaikeksi onneksi projektipäällikkö soitti vielä uudemman kerran, kun puoliskon vastaussoittoa ei viikkoon alkanut kuulua. Hetkeäkään hän ei ollut epäillyt puhuneensa niin pienen lapsen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti