maanantai 30. marraskuuta 2020

Muutamia mietteitä maskin takaa

 


Tähän on tultu. Maski ymmärretään nyt meillä - niin kuin muuallakin maailmalla - taudilta suojaavaksi tekijäksi. Hyvä niin! Kaikki konstit kannattaa ilman muuta nyt käyttää, ettei tämä tauti jäisi meille loputtomasti pyörimään ja leviämään. Jospa tällä keinoin vältettäisiin ulkonaliikkumiskielto ja alueelliset internoinnit.

 

Sovitulla päivämäärällä viritimme vihdoin alakouluissakin maskit naamallemme. Kieltämättä tähän asti olikin tuntunut perin hassulta se, että työssäni olen ollut maskitta aivan liki asiakkaitani, eli pieniä koulukkaita. Koulussa suhisemme ja pörisemme äänteitä yhdistellen aivan lähekkäin, jollemme jopa päät yhdessä. Vaikka töissä alakoulussa ei maskia näihin asti ole ohjeistettu käyttämään, semmoista on suositeltu jo kauan ja vahvasti kauppareissuille ja muihin liikepaikoilla asiointeihin. Ohjeistus on ollut voimallista, vaikka välimatkaa kaupoissa on luonnikkaasti ihan rutkasti enemmän kuin koulutyössä konsanaan. Koin asian aika ristiriitaisena ja siksi kauppamaskikin meinasi unohtua matkasta pienellä pikapyrähdyksellä puodin peränurkan maitohyllyllä.

 

Nyt ristiriita on poissa ja maski on käytössä loogisesti – aina kodin ulkopuolella.

 

Vaan kyllähän siitä omat hankaluutensa ja riesansa koituu. Onko puhdas maski varmasti mukana? Yksi vaiko monta matkaan nyt tarvitaan? Mihin käytetty maski sitten sitten laitetaan? Taskuun, roskikseen, omaan erilliseen muovipussiin? Keittämään en kyllä aio kertakäyttöisiä maskeja käydä – sittenkään vaikka VTT:n tutkimuksissa oli hoksattu, että keitettykin kertamaski suodattaa  enemmän kuin kangasmaski konsanaan.

 

Ja entäs sitten silmälasien höyrystyminen? Miten oppisi hönkimään puhuessaan niin vienosti ja varovaisesti alaviistoon, etteivät linssit huurustuisi ikävästi? Se pussinsulkija siinä nenällä ei tunnu paljon asiaa auttavan, kun meikämummo hönkii menemään kuorolaulajan ja opettajan hyväksi koulitulla palleahengitystekniikalla. Ja entäs, kun lyhyehkön maski naamalla suoritetun kävelyn jälkeen tuntuu, ettei hengitystä taida saada tasaantumaan millään ja alkaa jo epäillä saaneensa paniikkihäiriön. Siitähän se viimeistään paniikki tulee.

 

Mitenkäs tuttujen tunnistaminen? Huomaan tarvitsevani ihmisten tunnistamiseen näkymän koko kasvoista. Hiusmuoti on saattanut muuttua sitten viimenäkemän, samoin voi tällä kohtaamiskerralla olla eri toppatakki kuin edellisellä kerralla tavatessamme. Silmistä en tunnu ihmisiä tunnistavan – tarvitsisin nähdä suun.

 

Aivan varmasti minulla jää nyt tuttuja ihmisiä tunnistamatta ja moikkaamatta. Mutta niin taitaa käydä muillekin. Omasta mielestäni tervehdin eräänä päivänä kaupan kassalla harvemmin näkemääni, mutta tuttua ihmistä. Hänpä väisti katsettani ja poistui pikaisesti paikalta. Ensimmäinen ajatus oli tietysti, että, olenko jotenkin voinut loukata häntä. Seuraavaksi pohdin,  eikö hän ollutkaan ihminen joksi hiusten ja ryhdin perusteella luulin. Kolmas hoksaukseni muistutti ihmisten koronapelosta. Jospa hän väisti peläten minun tuppautuvan juttusille ja tulevan liian liki. Tietysti on mahdollista, ettei hän tunnistanut minua, sillä maski naamalla olin minäkin. Saattoihan hänellä olla kiire seuraavaan kellotettuun tapaamiseen tai…  Voi voi – aivan liian vaivalloiseksi menee, jos jää kovin tarkkaan miettimään.

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti