Minua huolestuttaa se, millä vauhdilla nyt halutaan ajaa
alas monta perinteistä suomalaista elinkeinoa. Minusta tuntuu, että näiden
asioiden innokkaimmilla puuhamiehillä ja -naisilla ei ole alasta tarkempaa
tietoa, kunpahan vain halutaan runnoa asioita läpi ”koska mä voin”
-mentaliteetilla.
Päällimmäisenä mielessäni on kotimaisen ruoan kivijalka eli
karjatalous, joka on saanut ansaitsemattoman ikävän leiman ilmastohaittojen
tuottajana. Nyt on todistettu, että kaikessa hiljaisuudessa asiasta melua
pitämättä kotimaiset karjatalousammattilaiset ovat muokanneet tuotantoaan
ilmastoystävällisempäään suuntaan. Siihen he ovat pystyneet nautojen ravintoon
vaikuttamalla. Tutkijat ovat laskeneet, että kotimaisen maidon hiilijalanjälki
on samoissa soijamaidon kanssa. Ero lehmänmaidon ja kasvimaidon välillä ei ole
merkittävä ja karjatalouden ammattilaiset kertovat, että maidon lukua on
mahdollista painaa vieläkin alaspäin. Kaiken kaikkiaan naudat ovat erinomaisia
eläimiä, sillä ne kykenevät muokkaamaan ihmiselle syötäväksi kelpaamattomasta
nurmiheinästä erittäin ravitsevaa ihmisruokaa, maitoa ja lihaa. Maidolla täällä
ovat lapset perinteisesti kasvaneet.
Minua huolettaa ilmastotavoite, jossa tähdätään puun polton radikaaliin
vähentämiseen. Ymmärrän kyllä, että puun polttamisesta tulee saasteita
ilmakehään, mutta Suomessa meillä on tähänkin oivaltavaa haittoja vähentävää
tekniikkaa, erilaisia suodattimia ja savukaasupuhdistimia. Puuta täytyy
metsistä joka tapauksessa korjata, ihan metsänhoidollisista syistä. Kaikki
metsät eivät voi olla luonnontilaisia aarnimetsiä. Eikö silloin ole järkevää
hyödyntää korjuupuu lämmittämiseen? Kotimaista, uusiutuvaa energiaahan puu on. Tuontiöljyyn
verraten puun polttaminen on varsin vihreää energiaa. Tuuli- ja aurinkoenergia sopivat
täydentämää energiatuotantoa. Puuta polttamalla täällä ovat töllit lämmenneet
kautta maailman sivu ja puulämmitteisissä saunoissa Suomessa on pidetty huolta
puhtaudesta.
Hirmuisen iso tuotantoala, turvetuotanto, on nyt joutunut
hallituksen hampaisiin ja sille on mätkäisty käsittämättömät verot. Ala
halutaan ajaa alas muutamassa vuodessa. Tuntuu siltä, etteivät nämä verottajat osaa ollenkaan ajatella, että turvetuotannossa
työskentelee eläviä ihmisiä, sinnikkäitä suomalaisia yrittäjiä, jotka ovat
investoineet työhönsä suuria summia rahaa. Vaikuttaa siltä, että heidät ollaan
nyt jättämässä tyhjän päälle - selviytymään jotenkin. Meillä on paljon suuria
lämpölaitoksia, jotka on rakennettu toimimaan nimenomaan turvetta polttaen. Nyt
turpeen korvaajaksi tuodaan ulkomaista haketta, eikä siinä ole mitään järkeä.
Kaikki läheltä saatava on tietenkin kokonaistaloudellisesti edullisempaa kuin
laiva- ja rekkarahtina ilmastoa saastuttaen meille rahdattu.
Minusta olisi paikallaan, että perehdyttäisiin ensin siihen,
miksi meillä on ”aina toimittu näin”, ennen kuin lähdetään korjaamaan asiaa.
Kiitos, Riina. Peukutan suomalaisia maitotiloja. Karjankasvatus SUOMESSA myös ylläpitää luonnon moninaisuutta. Muinoin lehmän tärkein tuote oli luemma lanta, ja kasvissyöjänä ostan luomulannoitteilla kasvaneita porkkanoita mieluummin kuin keinolannoitettuja.
VastaaPoistaKiitos, Riina. Peukutan suomalaisia maitotiloja. Karjankasvatus SUOMESA myös ylläpitää luonnon moninaisuutta. Muinoin lehmän tärkein tuote oli luemma lanta, ja kasvissyöjänä ostan luomulannoitteilla kasvaneita porkkanoita mieluummin kuin keinolannoitettuja.
VastaaPoistaKiitos, Riina. Peukutan suomalaisia maitotiloja. Karjankasvatus SUOMESA myös ylläpitää luonnon moninaisuutta. Muinoin lehmän tärkein tuote oli luemma lanta, ja kasvissyöjänä ostan luomulannoitteilla kasvaneita porkkanoita mieluummin kuin keinolannoitettuja.
VastaaPoista