lauantai 20. helmikuuta 2021

Mökkikamerasta

 



Mökkimatkamme on vajaa 300 kilometriä. Talviset tarkastusreissut eivät oikein tule kyseeseen, sillä mökki ei ole talvilämmin. Meille hankittiin viime kesänä mökille muutama kamera. Ajatus oli, että kameran kuvasta voisimme kotoa käsin tarkistaa tilannetta ja kenties onnistua näkemään vaikkapa karhun, jos semmoinen olisi lähtenyt liikekannalle asuinsijoiltaan Mehonmäeltä ja tallustelisi tonttimme poikki juomaan Jessolanlammelle.

 

Puolisko asensi yhden kameran kuvausalueen laitaan lämpömittarin, niin että kuvaa suuremmaksi zoomaten näkee, mikä on lämpötila Pohjois-Karjalassa. Sama kamera näkee savupiipun päässä olevan hormi-imurin, jonka liikkeestä voimme päätellä, onko lammen rannassa tyyntä vaiko tuulista.

 

Viime kesänä tontilla tehtiin puiden kaatoa ja maansiirtotöitä. Muutama iso koivu juuri talon takana jäi odottamaan kaatoa ensi kesänä. Ne ovat sijoillaan vinossa rinteessä, mutta niiden pitkäaikaiset suojapuut joutuivat jo väistymään. Pikkuisen on tässä pitkin talvea pitänyt jännittää seudun talvimyrskyjä. Olisihan Ahtisaarta lainaten, ”perin kurjaa”, jos myräkkä kaataisi koivun tai peräti kolme talon päälle, juuri ennen aiottua hallittua kaatoa. Toistaiseksi näyttää hyvältä.

 

Yhdestä kamerasta näemme viime kesän aikaansaannoksemme; tuvan portaat, saunan kuistin ja toistakymmentä heittokuutiota polttopuita. Rakennelmat ovat ehjät ja pressut näkyvät pysyneen klapisäkkien päällä.

 

Eläimiä emme ole osuneet kameran kuvista näkemään - jäniksen jälkiä kylläkin. Suojasin syksyllä omppupuun taimen virittämällä suojaksi allastikkaat ja vetämällä virityksen ympärille tiheäsilmäistä pieneläinverkkoa. Toivoakseni innovaationi on suojannut tainta ahnailta jänöiltä. Toisetkin jäljet pihalla on nähty. Naapurimökin tädit olivat hiihdelleet tarkistuskäynnillä. Ilmeisesti kaikki oli heidänkin mielestään hyvin, sillä puhelua talvivaurioista ei kuulunut.

 

Yksi kamera on pimentynyt. Nyt emme näe, onko viime kesänä rakennettu puucee vielä pystyssä. Mutta mikäs sen olisi kaatanut – kyllä puolisko sen tanakasti asensi. Tupakamera sen sijaan näyttää, että kaikki on siinä kunnossa, mihin lokakuussa viime käynnillämme paikat jätimme.

 

Kaiholla odotamme kevättä ja uutta mökkikautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti