perjantai 5. helmikuuta 2021

Kylmänkyhmyjä

 


Minä kuulun sukupolveen, jonka nuoruudessa pipot olivat pannassa. Pipot olivat mielestämme epämuodikkaita, mummomaisia ja noloja. Silloin pipovalikoimassa kyllä olikin lähinnä urheilumerkkien pipoja ja kotikutoisia myssyjä. Jos eivät sen ajan hiihtoidolien käyttämät ”Karhu” taikka ”Järvinen” viehättäneet sai tyytyä kotona neulottuun patenttineuleiseen malliin. Mikään noista ei teini-ikäisen mielestä napannut. Ymmärrettävästi. Sitä paitsi pipo olisi litistänyt kampauksen tai ainakin sähköistänyt hiukset kattoa kohti lentäviksi. Juu ei! Silloin ei paljon päätä palellut, vaikka talvet olivat tavan takaa tälläisia kuin nyt – ja kylmempiäkin. Paljaspäin mentiin. Tunnen monta ikätoveria, jolta ovat korvat paleltuneet nuoruudessa. Kaikki valittelevat korvien kylmänarkuutta ja toisaalta myös löylyaristusta vielä nyt kymmenien vuosien kuluttuakin.

 

Omat nyt jo aikuiset lapseni kuuluvat navanpaljastajien sukupolveen. Heidän teini-iässään kuului kulkea pakkaskelissäkin lyhythelmaisessa takissa ja matalavyötäröisissä farkuissa. Takuulla paleli - mutta minkäs teet, kun muoti vaati. Sitten alettiin uutisoida, että nuorisolle kehittyivät ”jenkkakahvat”, eli rasvaa vyötärölle. Ja ihan vain sen vuoksi, että elimistö yritti järjestää palelevaan paikkaan lämmikettä. Aika hassua, mutta noinhan se ”luonto korjaa”.

 

Nyt eletään paljaiden nilkkojen aikakautta. Nilkkojen kuuluu ulkona liikuttaessa vilkkua paljaina, vaikka sisällä voikin hyvin käyttää kauniita kummin neulomia pitkävartisia kirjoneulesukkia tai pörröisiä tupatossuja. Ihanaa, että päässä voi nyt pakkasilla olla kaunis palmikkoneuleinen tupsupipo ja se takkikin saattaa ulottua liki farkunkaulusta, mutta ne nilkat! Ihan näillä pakkasilla uutisoitiin nuoresta suomineidosta, joka palellutti nilkkansa niin, että joutuu nyt potemaan kovaa särkyä jaloissa ja liikkumaan kyynärkeppien avulla.

 

Voi meitä! Miksi me katselemme Etelä-Euroopassa kuvattuja muotikuvia!? Eikö meille voitaisi kuvata omaa Skandikatalogia? Kyllä kai Kreikan talvessa voi leuhottaa lyhyessä toppiksessa paljain päin ja nilkat paljaana. Meillä Suomessa on toisin. Pipo, välikalsarit, toppahousut ja villasukat ovat välttämättömyysasioita eivätkä ylellisyyttä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti