lauantai 20. maaliskuuta 2021

Kohtaanto-ongelma

 


 Kohtaanto-ongelma on sivistyssana, jonka sisältöä olen viime viikkoina pohtinut aika lailla. Sanakirja määrittelee sanan merkityksen ”työvoiman osaamisen ja tarjolla olevien osaamista edellyttävien työtehtävien väliseksi kuiluksi”.

 

Vanhastaan tunnettu tosiasia on se, että esimerkiksi niillä paikkakunnilla, joilla on opettajankoulutusta, ei kaikille halukkaille riitä töitä. Sitten on samaan aikaan lukuisia paikkakuntia, joille ei meinataan saada koulutettuja työntekijöitä. Ilmiö on tietysti sama joka alalla.

 

Nyt on saatu alulle merkittäviä teollisuushankkeita Pohjois-Suomeen, jossa töistä on ollut pula ja iso osa väestä on joutunut muuttamaan töiden perästä etelään. On havahduttu hätäilemään, mistä saadaan työntekijät uusiin tehtäviin. Koko maan elävänä säilyttämisen näkökulmasta työpaikkojen luominen on ensiarvoisen tärkeää, mutta samaan aikaan on epävarmaa, ovatko uudet työtehtävät niin vetovoimaisia, että ne houkuttavat paluumuuttoon.

 

Sama kohtaanto-ongelmahan meillä on Loviisassakin. Yhtä aikaa on paljon avoimia työtehtäviä ja lukuisia työttömiä työnhakijoita. Hankittu koulutus tai osaaminen osuu olemaan eri alalle kuin tarjolla olevat työtehtävät.

 

Huimin esimerkki kohtaanto-ongelmasta oli Kelan kesätyö Joensuussa. Tarjolla oli viisi kesäpestiä ja halukkaita hakijoita peräti 836. Kuinka ikinä käsitellä moista hakijamäärää ja mistä koskaan voi löytyä työ noille 831:lle ylijäävälle tarjokkaalle?

 

Mielelläni yleistäisin kohtaanto-ongelma -sanan käytön muuallekin kuin työmarkkinoille. Eivätpä kohtaa ruoka ja syöjätkään. Olen neuloessani tuijotellut Areenasta sarjaa ”Voiko tätä syödä?” Sarjassa haetaan ratkaisuja tulevaisuuden ruokaongelmiin. Ehkä enemmän kuin niitä ratkaisuja, ohjelma tarjosi ajattelemisen aihetta. Löytyykö ratkaisu kasveista vai laboratorioista jää ilmeisesti tulevaisuuden näytettäväksi.

 

Pienessä mittakaavassa elintarvikkeiden kohtaanto-ongelmista kertoo hävikkiruoan määrä ja sen kierrättämiseen tähtäävät toimet. Erilaiset järjestöt tekevät arvokasta työtä kerätessään hävikkiruokaa ja ohjatessaan sitä tarvitseville. Ruokaa meillä täällä maailman onnellisimmassa maassa riittää, kunhan se vain saadaan ohjattua ja kanavoitua tarvitsijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti