sunnuntai 7. maaliskuuta 2021

Laman lapset

 


                           

Meidän ministerimme kehuvat olevansa laman lapsia ja osaavansa sen taustan kautta ajatella ja toimia oikein nyt vallitsevassa koronatilanteessa. He haluavat toimia toisin kuin 1990-luvulla, jolloin pankkeja tuettiin ja ihmiset jätettiin kärsimään laman jalkoihin. Kaunis ajatus.

 

Meidän perheemme on kärsinyt 1990-luvun lamasta ihan raskaimman jälkeen. Menetimme kodin ja luottotiedot. Sen lisäksi maksoin ensin 15 vuotta soviteltua ulosottomaksua ja sen jälkeen vielä viisi vuotta velkajärjestelymaksuja, kunnes vihdoin vapauduin. Valtio ei tarjonnut tukea eikä apua. Omalla työllä oli koetettava kitkutella ylös siitä suokuopasta, johon jouduimme. Lapsemme ovat eläneet tätä elämää ja nähneet kaiken tämän ihan aitiopaikalta ja asioiden keskiöstä.

 

Heidän oppinsa ei toden totta ole se, että otetaan lainarahaa ja velkaannutaan reippaasti nyt, kun korot ovat alhaalla, kuten tuntuvat ministeriviisikon naiset ja Matti ajattelevan ja toimivan. Minun nuoreni eivät ikinä uskaltaisi ottaa velkaa, jonka maksamiselle heillä itsellä ei ole aivan selvää tietoa. He eivät takuulla velkaantuisi niin, että maksajiksi ovat joutumassa vielä lapsenlapsenlapset, joka nyt on Suomen näkymä  hallituksen toimien jäljiltä. Minun nuoreni tietävät, että laina on aina maksettava. He ovat kasvaneet ymmärtämään, että sillä eletään, mitä on. Liekö kellään edes luottokorttia.

 

Tuo kaksikymmentä vuotta kestänyt kantapään kautta sisään ajettu talousalan koulutuskokonaisuus on tehnyt minusta arkijärkisen varmuusvarastoijan ja kustannusten minimoijan. Tunnen oloni turvalliseksi, kun minulla on pari pakastinta täynnä ruokaa. Hankintoja teen harkiten ja silloinkin alesta tai kierrätyksestä. Minun ajatteluni mukaan kunnan tai valtion talous ei eroa kotitalouden budjetista muuten kuin mittakaavaltaan. Järki on pidettävä mukana hankinnoissa ja mahdollisimman kustannustehokkaasti on toimittava. Sijoitetulle sataselle on saatava mahdollisimman paljon vastinetta. Lainaa otetaan vain, jos tiedetään, millä se maksetaan järkevässä aikataulussa takaisin.

 

Korona-aika lyö varmasti leimansa nykyisiin lapsiin ja nuoriin. Heistä puhuttaneen jatkossa korona-ajan lapsina samaan tapaan kuin 1990-luvun laman lapsista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti