keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Yhdestoista poikkeus





Amerikan Yhdysvalloissa on perustuslaki vuodelta 1787. Vuosien varrella siihen on sorvattu 27 lisäystä. Minusta tuntuu, että amerikkalaisissa elokuvissa vedotaan mitä kummallisemmissa asioissa aina perustuslain lisäykseen. Lisäyksellä on säädetty aseenkanto-oikeudesta, orjuuden lakkauttamisesta, presidentin virkakausien rajaamisesta kahteen ja vaikkapa varapresidentin oikeuksista presidentin erotessa kesken toimikauden. Perustuslain kahdeksas lisäys kieltää kohtuuttoman suuret takuut ja sakot sekä kohtuuttomat ja julmat rangaistukset. Tämä tietysti hämmästyttää maassa, jossa kuolemanrangaistus on edelleen voimassa osassa osavaltioita.


Suomen perustuslaki on saatu sovitettua kolmeentoista lukuun. Muutossäädökset on kyetty ujuttamaan lain sisään, eikä niitä luetella lain lopussa erillisinä lisäyksinä, vaikka yhtä lailla elävä asiakirja meidänkin perustuslakimme on.


Hankala taitaa kuitenkin meidänkin perustuslakimme ja sen tulkinta olla, sillä tuntuu että ihan tämän tuosta joku lakiuudistus törmää perustuslakivaliokunnan kannanottoon. Koronalakien säätämisessä on nähty monta farssia, kun on koetettu säätää pikaisesti jokin tarpeellinen lakimuutos ja lakiesityspaperia on jouduttu kuljettamaan moneen kertaan edestakaisin ja uuteen valmisteluun. Ravintolarajoitusten ensimmäinen versio rajoitti valiokunnan mielestä liikaa elinkeinonvapautta, lähtömaatestausajatus rajaturvallisuusasetuksessa sen sijaan puuttui liikaa perusoikeuksiin. Aivan samaa heiluriliikettä on nähty myös Sote-lakien säätämisessä.


Nyt on keskusteltu viikkokausia liikkumisrajoituksista. Terveysviranomaiset katsovat, että tartuntojen vähentämiseksi ja sairaaloiden toimintakyvyn varmistamiseksi pitäisi ihmisten välisiä kontakteja rajoittaa vielä lisää. Hallitus on sorvannut liikkumisrajoituksia viikko kaupalla ja yötä myöten. Nyt käsillä olevassa ja aika laajaa yhteisymmärrystä nauttivassa esityksessä on 11 lievennyskohtaa. Erityisesti pidän tuosta yhdennestätoista liikkumisrajoituksen poikkeuksesta, jonka mukaan liikkua saa ”omistuksessa tai pysyvästä hallinnassa olevalle vapaa-ajan asunnolle”. Onhan se nyt ihan toista kuin viimekeväinen mantra: ”Nyt. Ei. Ole. Aika. Mennä. Mökille.”

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti