maanantai 15. maaliskuuta 2021

Nuorisokodista mummolaan

 


Kun muutimme Rapakiveen kymmenen vuotta sitten, meidän mukanamme muuttivat vielä kaikki omat lapsemme. Omaa nuorisoa oli kolmen poppoo ja seuralaisia ynnä kavereita vaihteleva määrä. Pihalla oli rivissä skoottereita ja polkupyöriä ja eteisen lattialla ristikollaan monen monta kokoa lenkkareita. ”Kappaleruokaa” oli hankala varata, sillä syöjien määrä ei ollut vakio ja kasvuiässä olevilla saattoi toisinaan olla oikeinkin iso nälkä. Tämä ”nuorisokotiaika” ei Rapakivessä kestänyt kauan, sillä pian kotimme alkoi muokkautua mummolaksi. Ja mummolana talomme on tunnettu jo seitsemän vuoden ajan.

 

Mistä mummolan sitten tunnistaa? Sehän näkyy kaikkialla!

 

Heti ulko-ovella on tarjolla puuhaa liukureista saippuakuplapurkkeihin.  Tuulikaapissa on yksi naulakko muita alempana. Siihen on hyvä ripustaa haalariväen vermeet roikuksiin. Wc:ssä on potta ja korokejakkara. Korokejakkaralle ei mummolla taikka ukilla ole asiaa sittenkään, vaikka pitäisi saada jotain peilikaapin päältä. Koroke on pienille käsienpesijöille. Naulakossa on tietyssä naulassa aina puhdas käsipyyhe pikkuihmisille.

 

Tuvassa on keinuorava. Sellainen puinen, jonka mummo muistaa nuoruuden kesätyöpaikasta Kansallispankista 1980-luvun alusta ja onnistui yhyttämään paikalliselta kirpparilta. Tuvassa on paljon muutakin mummolaa. Siellä on nukkevauva kätkyssä viltin alla hoitajien hoidettavaksi ja duplopöytä palikoineen kehittäviä rakenteluja varten. Nurkasta löytyy korin täysi muutakin leikkitavaraa - leikkiastioita ja pikkuautoja ainakin. Niin ja tietenkin tupaan on hankittu sähköurut musiikillista aktiivisuutta virittämään ja kokeiluja siivittämään. Vierashuoneessa on vierassängyn lisäksi pikkutyttöjen pinkki peilipöytä, jonka lokeroissa on pampuloita ja kynsilakkoja ja jonka käyttäjät ovat nimenneet ”kaunistuspisteeksi”. Ruokahuoneen nurkassa on näppärästi pöydän ääreen siirrettävissä oleva syöttötuoli.

 

Ruokakaapissa pitää nykyään olla aina pillimehua, kaakaojuomajauhetta ja keksejä, sillä mummolaherkkuina tunnetaan kuuma kaakao, suklaakiisseli ja keksit. Pikkuruisia suklaamunia saisi murujen mielestä olla ympäri vuoden eikä vain pääsiäissesongin aikaan.

 

Mummona ja ukkina on mahdottoman mukavaa!

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti