lauantai 23. lokakuuta 2021

Taajama-asuminen

Olen pikkuhiljaa tulossa siihen ymmärrykseen, ettei taajama-asuminen ole meitä varten. Tai oikeammin, me emme ole taajama-asumista varten.

 

Meillä on ihana, lämmin ja viihtyisä talo metsikön laidassa, päättyvän tien varrella. Meillä on mukavat naapurit ja kaikki on sitä myötä paremmin kuin hyvin.

 

Olen kuitenkin miettinyt, että taajama-asuminen taitaa passata parhaiten silloin, kun koti on lähinnä nukkumista varten. Naapurin lähellä pienellä tontilla asuminen toimii, kun suurin aiheutettu melu on ruohonleikkurin pörinä kesäiseen aikaan ja maksimissaan kerran viikossa. Eipä taajama-asukkaan sovi roskatakaan enempää kuin sen, minkä Rosk`n rollin pönttöön siivosti sopii.

 

Me emme aina tuohon muottiin sovi. Puoliskon ja esikoisen töistä tulee melua ja roskaa. Rompettakin on tontilla aina aika lailla. Luultavasti jokunen peräkärry hipoo jo naapurin tonttia. Naapurit joutuvat tietysti katsomaan ikkunoistaan meidän rojujamme ja kuuntelemaan työn aiheuttamaa ajoittaista melua. Kertaakaan ei kukaan naapuri kyllä ole pahaa sanaa sanonut!

 

Viime viikonlopun pihansiivous vaan herätti minut pohtimaan, mikä sitten olisi meille paras asumismuoto. Tulin pian siihen ymmärrykseen, että ihan parhaiten meitä palvelisi maatilan pihapiiri. Siis sellainen, jossa ei olisi karjaa eikä peltoa, mutta kaikki maatilan rakennukset käyttökelpoisessa kunnossa. Saisimme romppeillemme siistiä säilytystilaa, koneille ja peräkärryille katoksen ja miesten töille oikeaa työtilaa. Mielikuvissani mietin jo, että tupapuolellakin saisi mielihyvin olla tupa ja olohuone erikseen. Tuvassa leipoisin, säilöisin, neuloisin ja kutoisin kangaspuilla – maalaistalon malliin. Siellä fiinimmässä olohuoneessa käytäisiin sitten vain vieraiden kanssa hienostelemassa.

 

Me puoliskon kanssa olemme kasvaneet kumpikin maalaistaloissa. Me olemme sisäistäneet sieltä työnteon mallin ja arvomaailman. Työtä pitää tehdä ja oikea työ on mieluusti ruumiillista työtä tai ainakin sellaista, josta on tuloksena jotain näkyvää ja konkreettista.

 

Datša ei tähän toiveeseen vastaa, sillä siellä piharakennuksia on kovin niukalti, mutta jos – lukijani - tiedät jossain olevan myynnissä maatilan pihapiirin hyväkuntoisilla rakennuksilla, laitahan ihmeellä viestiä tulemaan.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti