sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Lapsilauantai


 


Meillä vietetään aina mökkikauden ulkopuolella lapsilauantaita. Lapsilauantai tarkoittaa sitä, että saamme lapsenlapset päiväkylään vieraaksemme. Joskus kaikki neljä, joskus vähemmän. Tämä tapa on saanut alkunsa ihan puhtaasti meidän halustamme saada puuhata lasten kanssa, mutta se tuntuu sopivan myös lasten vanhemmille. Heille jää silloin muutaman tunnin aika siivoukselle, polttopuuhommille tai vaikka pensselin heilutukselle. Lapsetkaan eivät vaikuta järjestelystä kärsivän, vaan kysyvät usein videopuhelussa jo viikolla ”koska tulemme teille?”

 

Lapsilauantain formaatti alkaa nyt olla valmiiksi hiottu. Mummo hakee murut aamupäivällä, sitten kun kummassakin talossa on herätty rauhassa ja syöty aamupala. Ukilla ja mummolla on suunniteltuna yksi puuha eli aktiviteetti. Aktiviteetit vaihtelevat vuodenajan ja sesongin mukaan. Skaala on laaja. Saatetaan  sienestää, askarrella, pelata, leipoa, laskea mäkeä, retkeillä tai touhuta vaikka joulutouhuja. Joulupuuhasesonki alkaa varsin hyvissä ajoin, sillä meillä on apuna kotitonttu Tahvo, joka vinkkaa puuhia lokakuulta alkaen.

 

Aktiviteetin jälkeen syödään yhteinen lounas. Koskaan ei esiinny nirsoilua tai konstailua ruokapöydässä, vaan peruna- porkkana- ja lihapohjainen maalaiseväs uppoaa aina. Tosin taajaan höysteenä tarjoiltu sienisoosi saa olla vain ukin ja mummon herkku, mutta se ei haittaa.

 

Lounaan jälkeen rauhoitutaan pelien äärelle. Mummolan pelikaapista saa hakea palapelin tai lautapelin ja pelikaveri järjestyy aina. Mummo on innokas pelaaja. Jollei peli satu nappaamaan, voi ruokalepoa viettää myös ukin kanssa lasten Netflixin äärellä. Late Lammas on pian kaikkien muidenkin kuin ukin suurin suosikki. Myös duplopöytä löytää joka kerta leikkijänsä.

 

Lapsilauantain päättää välipalahetki. Silloin kokoonnutaan taas yhteisesti pöydän ympärille ja maistellaan mahdollisesti leivontahetkessä syntyneitä herkkuja tai muuta aikuisten päiväkahville tyypillistä hyvää. Välipalan jälkeen aletaan suunnitella jo kotimatkaa.

 

Mummolle ja ukille jää lapsilauantaista joka kerta hyvä mieli ja paljon jutun juurta. Viikonloppu ja vielä alkuviikkokin muistellaan, miten Piltti sanoi sitä, Pirpana touhusi tätä ja Poikasetkin jo osasivat ja uskalsivat yhtä ja toista.

 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti