perjantai 21. tammikuuta 2022

Ystäväni-kirja


 


Muistatteko, kun lapsena täytettiin välituntisin kavereiden Ystäväni-kirjoja? Olisi kyllä hauska nähdä jonkun alakouluaikaisen kaverin kirjasta, mitä sinne on tullut kirjoiteltua tuossa 8-10 -vuotiaana eli osapuilleen kakkosluokan ja nelosluokan välillä.

 

Noissa kirjoissahan kysyttiin ensin faktatiedot; nimi, ikä, pituus, hiusten ja silmien väri. Sitten lähdettiin syvällisempiin aiheisiin. Kyseltiin harrastuksia, lempiväriä, mieliruokaa ja suosikkijäätelöä. Näissä huomaan jo muutoksia liki puolen vuosisadan takaisiin, jos kohta yhtäläisyyksiäkin on. Lukemista olen toki harrastanut silloin ja nyt. Lempiväri on vaihdellut ajan saatossa kaikissa sateenkaaren väreissä. Silloinen inhokkiruokani, hernekeitto, maistuu nykyään aivan mainiosti. Jäätelössä turvaan aina varmaan vaniljaan, jota lapsenlapset nimittävätkin osuvasti ”mummojäätelöksi”.

 

Tavan takaa nuo kirjat utelivat mieluisinta oppiainetta ja ikävintä oppiainetta. Uskoakseni äidinkieli tai musiikki oli silloin mieluisinta, enkä kyllä keksi mikä olisi ollut ikävintä. Nykyään katson oppiaineita toisesta suunnasta, mutta pidän hurjasti äidinkielen ja matematiikan opettamisesta, eikä minun ikäviä aineita tarvitse opettaakaan. Kohtalon kysymys oli jokaisessa kirjassa se ”Miksi aion tulla?”  Lapselle lienee luontevaa kirjoittaa sinne ”opettajaksi”, koska sen ikäisellä ei ole kovin monesta muusta ammatista mitään käsitystä. Minä en ole ehtinyt myöhemminkään tutustua muihin ammatteihin.

 

Tänä päivänä ei enää käytettäisi niin voimakkaista ilmaisuja kuin silloin. Muistan nimittäin, että kirjoissa oli myös virkkeen alut: ”Hartain toiveeni…” ja ”Eniten inhoan…” Yhtään en osaa ajatella, mitä hartaat toiveeni olisivat voineet olla. Tuskin mitään kirkollista kumminkaan. Inhokkiosastossa on varmaan lukenut ”pojat”, jos joku oli kiskonut letistä tai ”kanaviillokki”, jos sitä on vastikään osunut ruokalistalle. Näihin kysymyksiin vastaisin tämän päivän tietämyksellä jo hiukkasen syvällisemmin. Toivoisin hartaasti perheelleni terveyttä ja pitkää ikää. Yhtään aikailematta ja hapuilematta vastaisin inhoavani kaupassakäyntiä. En saata ymmärtää, miksi samat kamat pitää lappaa neljään kertaan (kärryyn, kassalle, kassiin ja kaappeihin)!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti