tiistai 4. tammikuuta 2022

Lisäliitteen lisäliite

 



 

Toukokuussa 2020 etäkoulun aikaan laadin suomi-suomi -sanakirjaan korona-ajan lisäliitteen. Vajaassa kahdessa vuodessa korona-sanasto on karttunut niin paljon, että uudelle lisäliitteelle on taas tarvetta.

 Alfa: koronataudin ensimmäinen virusmuunnos. Havaittiin ensimmäisen kerran Britanniassa. (Koronan virusmuunnoksia päätettiin myöhemmin ruveta nimeämään kreikan kielen aakkosten mukaan.)

 Beeta: alun perin Etelä-Afrikassa löydetty, sittemmin laajasti levinnyt koronaviruksen toinen mutaatio.

 Gamma: Britanniasta tunnistettu kolmas koronaviruksen mutaatio.

 Delta: Intiasta ensimmäisen kerran löydetty koronan mutaatio, joka levisi vauhdilla ja aiheutti suurta huolta maailmanlaajuisesti sekä painetta toisen rokotuskierroksen järjestämiseen.

 Jäljitys: koronataudin rajoittamiseen pyrkivä toiminta, jossa selvitetään tartunnan aiheuttajaa tartuntaketjua seuraamalla. Vrt. loukkaantuneen eläimen jäljitys liikenneonnettomuuden jälkeen.

Koronapassi: dokumentti (paperilla tai puhelimessa), jolla voi todistaa ottaneensa rokotukset tai sairastaneensa koronataudin. Koronapassilla halutaan helpottaa matkustamista ja tapahtumien järjestämistä.

 Kotitesti: joulun alla 2021 suositeltu koronataudin kotioloissa testaamisen mahdollistava testipaketti. Huom! Aiemmin kotitesti on tarkoittanut lähinnä raskaustestiä.

 Kulkutautimyönteinen: alatyylinen ilmaisu henkilölle, joka vähättelee koronan vaaroja.

 Lambda: koronan virusvariantti, joka laitettiin seurantaan kesäkuussa 2020, mutta joka ei osoittautunut erityisen leviäväksi, eikä vaaralliseksi.

 Laumasuoja: tilanne, jossa suurin osa kansalaisista on saavuttanut immuniteetin virusta vastaan ja tauti vähitellen tyrehtyy. Vrt. Tegnellin malli.

 Myy: koronataudin virusmuunnos, jota seurattiin elokuun 2021 lopulla, mutta joka väistyi aiheuttamatta laajempaa huolta.

 Omikron: koronan virusmuunnos, joka alunperin tunnistettiin Botswanassa ja Etelä-Afrikassa. Virusmuunnos nostettiin marraskuun2021 lopulla erittäin huolestuttavien koronavirusmuunnosten listalle. Saavutti nopeasti hallitsevan aseman ympäri maailmaa. Omikronin erityisen herkän tarttuvuuden vuoksi ryhdyttiin laajasti järjestämään kolmatta rokotuskierrosta.

 Rokotekriittinen: henkilö, joka kyseenalaistaa (korona)rokotusten tarpeellisuuden. Vrt. kulkutautimyönteinen.

 Walk in -rokotus: rokotustilaisuus, johon voi mennä ilman ajanvarausta. Huomattavan tehokas malli suuria ihmisryhmiä rokotettaessa.

 Wuhan: kiinalainen kaupunki, jossa koronatauti tunnistettiin ensi kertaa vuonna 2019.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti